Ero sivun ”QZSS” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
88 merkkiä lisätty ,  10 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
{{Korjattava|"Järjestelmä antaa Japanille tarkan GPS:stä riippumattoman ajan?" Pitäisikö tässä olla piste vai kysymysmerkki ?}}
[[Image:Qzss-45-0.09.jpg|thumb|QZSS:n kiertorata]]
'''Quasi-Zenith Satellite System''' (QZSS; ''Jun-Ten-Cho'') on [[Japani]]n vuodesta 2002 alkaen kehittämä kolmen [[Satelliittipaikannus|paikannussatelliitin]] konstellaatio,. jokaSe tarkentaalisää [[GPS]]-satelliittipaikannustasatelliittipaikannuksen tarkkuutta Japanin alueella. Tämä Japanin alueen GPS-paikannuksen tarkennusjärjestelmä on nimeltään [[MSAS]], joka perustuu QZS- ja [[MTSAT]]-satelliittien toimintaan.
 
==GPS:n paikannustarkennuksen lisääjä==
QNSS on osin GPS:n [[SBAS]]-tukijärjestelmä, jollaisiin kuuluu esim. EU-alueen [[EGNOS]] ja Intian [[GAGAN]]. QNSS-satelliitit lähettävät erilaisten korjaustietojen lisäksi GPS-signaalin kaltaista paikannussignaalia, joka antaa Japanille oman GPS:stä riippumattoman ajan ja alueellisen paikannuskyvyn. <ref>Guenther's Space Page</ref> GPS-paikannuksesta autonomiaan pyrkivät myös Kiina, Intia ja EU omilla Beidou-, IRNSS- ja Galileo-järjestelmillään. Venäjällä tämä autonomia jo on [[GLONASS]]-järjestelmän avulla.
QNSS-järjestelmä eli QZS-satelliitit on osa GPS-paikannusta tarkentavaa [[SBAS]]-tukijärjestelmää Japanin alueella. Vastaaviin kuuluvat EU-alueen [[EGNOS]] ja Intian [[GAGAN]]. Japanin satellittipohjainen tarkennusjärjestelmä on nimeltään [[MSAS]]. Se perustuu QZS-paikannussatelliittien ja [[MTSAT]]-tietoliikennesatelliitin toimintaan. Järjestelmää on kehitetty vuodesta 2002 alkaen.
 
QNSS on osin GPS:n [[SBAS]]-tukijärjestelmä, jollaisiin kuuluu esim. EU-alueen [[EGNOS]] ja Intian [[GAGAN]]. QNSS-satelliitit lähettävät erilaisten korjaustietojen lisäksi GPS-signaalin kaltaista paikannussignaalia, joka antaa Japanille oman GPS:stä riippumattoman tarkan ajan ja alueellisen itsenäisen paikannuskyvyn. <ref>Guenther's Space Page</ref> GPS-paikannuksesta autonomiaan pyrkivät myös Kiina, Intia ja EU omilla Beidou-, IRNSS- ja Galileo-järjestelmillään. Venäjällä tämä autonomia jo on [[GLONASS]]-järjestelmän avulla.
 
==QZS-satelliitit==
Japani avaruusjärjestö [[JAXA]] on kehittänyt QZSS-satelliitit. Ensimmäinen niistä, QZS-1, laukaistaneen vuodenlaukaistaan 18.8.2010 aikana JAXAn [[H-II|H-2]]A-kantoraketilla. <ref>http://sidt.gpsworld.com/gpssidt/The+System/THE-SYSTEM-mdash-November-2007/ArticleStandard/Article/detail/469041?contextCategoryId=40125 GPS World Online, November 2007. </ref> Vuoden 2010 alussa QZS-1 sai Japanissa järjestetyn nimikilpailun kautta nimen Michibiki (edelläkävijä). <ref>http://www.gpsdaily.com/reports/First_Quasi_Zenith_Satellite_Named_MICHIBIKI_999.html</ref>
 
SatelliittejaQZS-atelliitteja kehittääkehitti Advanced Space Business Corporation-konsortio, johon kuuluvat muun muassa japanilaiset [[Mitsubishi]] Electric Corporation, [[Hitachi]] Ltd. ja GNSS Technologies Inc. yhtiöt. Satelliitit perustuvat Mitsubishin ETS-8-tietoliikennesatelliitin runkoon.
 
QZS-atelliitin massa on 4100 kg. [[Satelliitti]]en toiminta-aika on kymmenen vuotta.
Satelliitteja kehittää Advanced Space Business Corporation-konsortio, johon kuuluvat muun muassa japanilaiset [[Mitsubishi]] Electric Corporation, [[Hitachi]] Ltd. ja GNSS Technologies Inc. yhtiöt. Satelliitit perustuvat Mitsubishin ETS-8-tietoliikennesatelliitin runkoon.
 
QZS-atelliitin massa on 4100 kg. Satelliitit lentävät aikanaan hyvin [[Ellipsirata|elliptisella radalla]], joilta signaalin kuuluvuus on hyvä myös Japanin vuoristoisessavuoristojen laaksoissa ja suurkaupunkien korkeiden talojen peittämillä kaduilla ("urbaanit kanjonit")., [[Satelliitti]]enjoihin toimintaMEO-aikaradalla onlentävien kymmenenGPS-satelliittien vuottapaikannussignaali ei kanna kovin hyvin.
 
 
* [http://qzss.jaxa.jp Tarkkuuspaikannus käyttäen Quasi-Zenith Satellites System (JAXA) {{en}}]
* [http://www.gpsworld.com/gpsworld/article/articleDetail.jsp?id=61200 QZSS - Japani luo uuden integroidun paikannus- ja tietoliikennepalvelun mobiilikäytäjille {{en}}]
* [http://www.space.com/spacenews/archive04/budgetarch_090704.html Japani hakee vuonna 2009 13% kasvua avaruusbudjettiinsa {{en}}]
* [http://www.navcen.uscg.gov/cgsic/meetings/47thMeeting/%5B24%5Dqzzmsas.pdf QZSS / MSAS-järjestelmän status {{en}}]
 
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko