Ero sivun ”Ympäristökemia” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
95 merkkiä poistettu ,  11 vuotta sitten
p
ei muokkausyhteenvetoa
(interwiki ym)
p
== Yleistä ==
'''Ympäristökemia''', toiselta nimeltään '''ekologinen kemia''', on monihaarainen, luonnontieteellinen tutkimusalue, joka tutkii kemiallisten aineiden leviämistä, konversiota ja vaikutuksia elollisessa ja elottomassa luonnossa. Siinä tutkitaan sekä aineita luonnollisista lähteistä, kuten esimerkiksi [[tulivuori]]sta ([[kaasu]]t) ja organismeista (myrkyt), että ihmisten aikaan saamista ([[antropologisista]]) lähteistä, kuten liikenteestä, teollisuuden prosesseista ja lannoitteista.
 
== Historia ==
Ympäristökemiasta tuli [[Saksa]]ssa itsenäinen tutkimusalue 1960-luvun loppupuolella, suurten alkavien [[ympäristönsuojelu]]keskustelujen lomassa. Silloin tätä uutta tutkimusalaa edusti kemisti [[Friedhelm Korte]], joka nimesi sen myös ''ökölogiseksi kemiaksi''. Monet alan sisällöt tosin ulottuvat [[ökotoxikologiaan]] (eng. environmental), joka syntyi samaan aikaan kuin ympäristökemia.
 
 
== Ympäristökemian osa-alueet ==
Tutkimuken painopisteitä ympäristökemiassa ovat mm. :
 
*Aineiden muuttaminen ([[konversio]]) ympäristössä (maaperä, vesi, ilma)
 
Alan rajojen ylittävän aiheellisuuden takia ympäristökemia on vahvassa vuorovaikutussuhteessa muiden tieteenalojen, kuten esimerkiksi [[biologia]]n, [[ökologia]]n, [[meteorologia]]n ja [[kemia]]n kanssa.
 
 
== Menetelmät ==
Analyysimenetelmät vastaavat suurelta osin niitä menetelmiä, joita käytetään ympäristöanalytiikassa, eli analyyttisessä kemiassa, [[biokemia]]ssa ja ökotoxilogiassa.
 
 
== Lähteet ==
[[http://de.wikipedia.org/wiki/Umweltchemie Wikipedia.de]]
 
[[Luokka:Kemia]]
4 676

muokkausta

Navigointivalikko