Ero sivun ”Amida” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
40 merkkiä poistettu ,  15 vuotta sitten
p
fix
p (kl, Luokka:Juutalaisuus)
p (fix)
<br/>''[[Kuva:190448 siddur.jpg|thumb|300px|[[Siddur'']] eli juutalainen rukouskirja.</div>]]
'''Amida''' tulee heprean kielen verbistä ''la'amod'', jota tarkoittaa ''seistä''. Amida on jokaisen juutalaisen jumalanpalveluksen eli [[tefilla]]n keskeisin rukous. Amida'n toinen nimi on ''Shmonei esre'' eli suomeksi ''kahdeksantoista''. Tällä tarkoitetaan 18 siunausta, joista arkipäivän amida-rukous koostuu.
 
'''Amida''' on jokaisen juutalaisen jumalanpalveluksen eli [[tefilla]]n keskeisin rukous. Sana tulee heprean kielen verbistä ''la'amod'', jotajoka tarkoittaa ''seistä''. Amida on jokaisen juutalaisen jumalanpalveluksen eli [[tefilla]]n keskeisin rukous. Amida'nAmidan toinen nimi on ''Shmoneišemone esre'' eli suomeksi ''kahdeksantoista''. Tällä tarkoitetaan 18 siunausta, joista arkipäivän amida-rukous koostuu.
 
Amida-rukous asetettiin [[rabbi]]en toimesta Jerusalemin temppelin uhritoimitusten sijaan ja se tapahtui Esran aikana [[Babylonia]]n pakkosiirtoilaisuuden jälkeen noin vuonna 538 eaa. Rukouksen nimi perustuu siihen, että se luetaan seisoaltaan ja Jerusalemia kohti kääntyneinä.
 
Alunperin rukous koostui 18:sta siunauksesta. Babylonian pakkosiirtolaisuuden jälkeen lisättiin pahantekijöitä koskeva 12. siunaus ja nimi pysyi samana, vaikka siunauksia onkin 19. Amidan siunaukset tiivistettyinä:
 
<div class="floatright">[[Kuva:190448 siddur.jpg|500px]]
<br/>''Siddur'' eli juutalainen rukouskirja.</div>
 
* Herra, isiemme kilpi, suojelkoon meitä.
19 614

muokkausta

Navigointivalikko