Siddur

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Henkilö lukee Sidduria

Siddur on juutalaisten rukouskirja. Se sisältää päivittäiset rukoukset, ja sitä käyttävät juutalaiset ympäri maailmaa.

Tavallisesti siddureissa on rukoukset sapatteja varten. Lisäksi niissä on rukoukset uudenkuun juhlaa roš hodešia varten, ruokarukoukset, ympärileikkaus-, vihki- ja hautajaistoimitukset. Useimmissa on kolmen suuren pyhiinvaellusjuhlan rukouskaava. Muuten suurten juhlapäivien rukoukset painetaan pääasiassa omaksi kirjakseen, jota kutsutaan nimellä mahzor.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaisimmat juutalaiset rukoukset ovat Šema Israel (Kuule Israel) ja 19 rukouksen sarja, jota kutsutaan nimellä šemone esre tai amida. Nimi šemone esre merkitsee itse asiassa kahdeksaatoista rukousten alkuperäisen määrän mukaan. Talmudin mukaan näiden rukousten lopullinen järjestys ja sisältö päätettiin vasta Jerusalemin toisen temppelin tuhoamisen jälkeen. Tarkka sanamuoto jätettiin kuitenkin avoimeksi, ja vasta useita vuosisatoja myöhemmin myös rukousten nykyisin käytetty muoto oli vakiintunut.

Varhaisia juutalaisia rukouskirjoja esiintyi noin vuonna 850 jaa. Noin 1000-luvulta lähtien kaikki juutalaiset rukouskirjat sisälsivät samat perusrukoukset samassa järjestyksessä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Siddur.