Ero sivun ”Viisaudenhammas” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rubinbot (keskustelu | muokkaukset)
Muro Bot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: simple:Wisdom teeth
Rivi 45: Rivi 45:
[[pt:Siso]]
[[pt:Siso]]
[[ru:Зуб мудрости]]
[[ru:Зуб мудрости]]
[[simple:Wisdom teeth]]
[[sk:Zub múdrosti]]
[[sk:Zub múdrosti]]
[[sr:Умњак]]
[[sr:Умњак]]

Versio 31. maaliskuuta 2010 kello 22.28

Viisaudenhammas (vinossa alhaalla vasemmalla, puhjennut normaalisti alhaalla oikealla)

Viisaudenhampaat ovat ihmisen pysyvän hammaskerran takimmaiset poskihampaat, joita on yleensä yhteensä neljä kappaletta, kaksi ylhäällä ja alhaalla kummallakin puolella. Viisaudenhampaat tunnetaan hammaslääkärikielessä usein "kaseina", koska ne ovat edestä lukien 8. hampaat.

Viisaudenhampaat ovat saaneet nimensä siitä, että ne kasvavat vasta murrosiän jälkeen, eli silloin kun ihmisen oletetaan "viisastuneen". Usein viisaudenhampaat eivät tahdo kunnolla mahtua suuhun, jolloin ne joudutaan poistamaan.

Viisaudenhampaiden poisto

Viisaudenhampaan poisto voi olla tarpeen monesta eri syystä. Joissain tapauksissa viisaudenhampaat kasvavat vinoon ja vahingoittavat muita hampaita, joskus ne eivät mahdu suuhun tai ne aiheuttavat jatkuvia ientulehduksia. Ne myös reikiintyvät muita hampaita herkemmin, koska niiden kunnollinen puhdistaminen on hankalaa.

Näkyvät viisaudenhampaat voidaan yleensä vetää pois ilman ongelmia, mutta ikenen alla olevan viisaudenhampaan poisto vaatii leikkauksen. Leikkauksessa hammas yleensä paloitellaan ja poistetaan pienempinä osina, jotta leuassa kulkeva hermo, muu hampaisto tai leukaluut eivät vahingoittuisi.

Hampaanpoiston tai hammasleikkauksen jälkeen haava-alueella esiintyy usein turvotusta, joka on pahimmillaan kahden ensimmäisen vuorokauden jälkeen. Tähän turvotukseen ja sen aiheuttamaan kipuun auttavat useimmiten lääkkeet sekä kylmähaude. Joillekin potilaille voi nousta antibioottisuojasta huolimatta korkea kuume, joka yleensä laskee nopeasti.

Aiheesta muualla

Tämä anatomiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.