Ero sivun ”Denaari” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 384 merkkiä lisätty ,  12 vuotta sitten
p
Käyttäjän KanGe98 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän BenzolBot tekemään versioon.
Ei muokkausyhteenvetoa
p (Käyttäjän KanGe98 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän BenzolBot tekemään versioon.)
'''Denaari''' ({{k-la|denarius}}) oli [[antiikin Rooma|antiikin roomalainen]] kolikko. Se oli pieni hopeakolikko, joka oli yleisin tuotettu käyttöraha, kunnes [[antoninianus]] sen vähitellen syrjäytti.
 
Ensimmäiset denaarit lyötiin Rooman tasavallan aikana vuoden 211 eaa. tienoilla, samoihin aikoihin [[toinen puunilaissota|toisen puunilaissodan]] kanssa. Se painoi keskimäärin 4,5 grammaa. 100-luvulla eaa. sen paino laski noin 3,9 grammaan ja edelleen 3,4 grammaan keisari [[Nero]]n kaudella. Tämän jälkeen sen arvo alkoi laskea nopeammin, kun sen hopeapitoisuutta ja painoa vähennettiin seuraavien keisarien aikoina.
 
Sen alkuperäinen arvo oli 10 [[as (raha)|as-rahaa]], mihin kolikon nimi viittaa. Noin vuonna 141 eaa. sen arvoksi asetettiin 16 asia johtuen asin painon laskemisesta. Denaari oli tärkein imperiumissa käytetty kolikko [[antoninianus|antoninianuksen]] käyttöönottoon 200-luvun puolivälissä. Ilmeisesti viimeiset denaarit lyöttivät keisari [[Aurelianus]] vuosina 270–275 ja keisari [[Diocletianus]] kautensa alkuvuosina. Käytöstä poistumisensa jälkeen denaaria käytettiin edelleen kirjanpidossa tavalla, jota nykyisin ei enää ymmärretä.
 
Rooman tasavallan lopunaikoina työläisen bruttopalkka päivässä saattoi olla yhden denaarin.
Denaari on nykyisinkin käytössä oleva rahayksikkö, tosin useimmiten muodossa [[dinaari]].
 
{{käännös}}
62 696

muokkausta

Navigointivalikko