Ero sivun ”Wikipedia:Kaikesta ei kannata äänestää” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
kh
p (muualla de)
(kh)
'''Äänestäminen kaikesta ei kannata'''. [[m:Don't vote on everything|Ei pidä äänestää kaikesta]]. Jos se on mahdollista, ei pidä äänestää mistään.
 
Wikipediassa pyritään keskustelun[[WP:Konsensus|konsensukseen]] kautta yhteisymmärrykseenkeskusteluissa. Äänestäminen voi olla ristiriidassa konsensustavoitteen kanssa. Wikipedia on sen suhteen epädemokraattinen. Osallistujista osa pyrkii välttämään äänestyksiä aina kun mahdollista. Vain pitkään jatkuneista kiistoista tulisi äänestää. Kiistan osapuolien tulisi ymmärtää, ettei äänestys rakenna konsensusta.
 
== Miksi kaikesta ei kannata äänestää? ==
Avoimessa ympäristössä, kuten wiki, emme tiedä paljoakaan muista käyttäjistä. Uusia tunnuksia on helppo luoda nopeasti. Tässä ympäristössä äänestykseen voi osallistua satoja käyttäjiä tietyn politiikan tukemiseksi. Se tekee äänestysten sitovuuden mahdottomaksi. Siksi äänestyskäytännöt tulisi arvioida tarkkaantarkasti suhteessa sovittuihin standardeihin.
 
[[Wikipedia:Ylläpitäjät|Ylläpitäjillä]] on valtuuksia äänestysten tulkintaan, mutta heillä ei ole velvollisuuksia totuuteen. Ylläpitäjät tarkistavat pääasiassa äänioikeudet. Wiki muuttuu jatkuvasti. Uusia osallistujia liittyy kirjoittajiksi ja keskusteluihin, lisäten uusia tietoja ja uusia näkökantoja. Siksi äänestykset ja konsensus eivät voi olla koskaan sitovia, siten ettei niitä voisi peruuttaa.
Wiki muuttuu jatkuvasti. Uusia osallistujia liittyy kirjoittajiksi ja keskusteluihin, lisäten uusia tietoja ja uusia näkökantoja. Siksi äänestykset ja konsensus eivät voi olla koskaan sitovia, siten ettei niitä voisi peruuttaa.
 
== Artikkeleista ja käytännöistä äänestäminen ==
7 380

muokkausta

Navigointivalikko