Ero sivun ”Teollinen muotoilija” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Luokka ”Muotoilu” poistettu; Pikalisätty luokka ”Taiteilijat (Muotoilu ja taideteollisuus)” (käyttäen HotCat-työkalua).
p Luokka ”Taiteilijat (Muotoilu ja taideteollisuus)” poistettu; Pikalisätty luokka ”Muotoilijat” (käyttäen HotCat-työkalua).
Rivi 17: Rivi 17:


[[Luokka:Taidealan ammatit]]
[[Luokka:Taidealan ammatit]]
[[Luokka:Taiteilijat (Muotoilu ja taideteollisuus)]]
[[Luokka:Muotoilijat]]


[[id:Desain industri]]
[[id:Desain industri]]

Versio 19. heinäkuuta 2009 kello 02.23

Max Liebermann, Peter Behrens, 1923. Muun muassa AEG:lle suunnitellut Berhrens oli eräs 1900-luvun merkittäviä teollisia muotoilijoita.

Teollinen muotoilija on suunnittelija, joka suunnittelee tai muotoilee teollisesti valmistettavia tuotteita ja niihin liittyviä palveluita. Toimenkuvaan liittyy tuotteen ulkoasun, toiminnallisuuden ja käytettävyyden suunnittelun lisäksi usein muun muassa valmistettavuuden suunnittelua käyttöliittymäsuunnittelua, tuoteinnovaatioita, palvelukonseptien suunnittelua ja tutkimusta.

Teollisen muotoilijan toimenkuva on vuosien mittaan muuttunut taiteellisesta käsityöläis-suunnittelijasta tuoteistamisen ja markkinoinnin ammattilaiseen . Ammatin perinteet ovat kiinni taideteollisuudessa, ajassa jolloin tehtaat mielellään ostivat tuotteiden malleja ulkopuolisilta suunnittelijoilta. Jotkut tuotteiden valmistajat perustivat tuotannon yhteyteen taiteellisia osastoja, joissa muotoilijat saattoivat työskennellä läheisessä yhteistyössä valmistuksen kanssa. Siten taattiin brändien säilyminen yhtiön hallussa.

Nykyään teollinen muotoilu yhdistetään usein teknologiateollisuuteen ja muotoilijoista on tullut tuotteistamisen ammattilaisia. He edustavat teollisuuden ja kaupan yhteydessä taiteellista osaamista, jonka avulla ideoita voidaan hahmottaa ja toteuttaa kaupallisiksi tuotteiksi. Oleellista on teolliseen muotoiluun liittyvä kokonaisuuksien ja/tai kokemuksien hahmottaminen tuotteen tai palvelun käyttäjän kannalta. Parhaillaan on meneillään teollisten muotoilijoiden ammatinkuvien eriytyminen. Teollisten muotoilijoiden ammatteja voivat olla myös käytettävyys/käyttöliittymäsuunnittelija, konseptisuunnittelija ja muotoilupäällikkö.

Koulutus

Suomessa teollisia muotoilijoita kouluttaa Taideteollinen korkeakoulu, Lapin yliopisto ja joukko ammattikorkeakouluja, kuten Lahden Ammattikorkeakoulu. Moni teollisen muotoilun ammatinharjoittaja ei ole valmistunut, eikä osa edes opiskellut alan koulutusta tarjoavissa oppilaitoksissa. Myös monet arkkitehdit ovat harjoittaneet ammattia.

Lähteet

Aiheesta muualla