Ero sivun ”Paikallishallinto (Venäjä)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Xqbot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: cv:Ял тăрăхĕ
VolkovBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: en:Rural settlement
Rivi 9: Rivi 9:
[[be:Сельскае паселішча, Расія]]
[[be:Сельскае паселішча, Расія]]
[[cv:Ял тăрăхĕ]]
[[cv:Ял тăрăхĕ]]
[[en:Rural settlement]]
[[nl:Selskoje poselenieje]]
[[nl:Selskoje poselenieje]]
[[ru:Сельское поселение]]
[[ru:Сельское поселение]]

Versio 29. kesäkuuta 2009 kello 14.09

Kylähallintoasutus (ven. сельское поселение, selskoje poselenije) on maaseutumainen Venäjän federaation liittovaltiosubjektin osan, piirin, alaosa, joka muodostaa maaseutumaisia asutustaajamia piiritasoisiksi hallintoalueiksi. Yleisenä tavoitteena on, että kylähallintoasutuksen muodostaisi noin 1 000–3 000 asukasta, mutta kylähallintoasutuksessa voi olla myös muutamista kymmenistä asukkaista 15 000–20 000 asukkaaseen. Tavoitteena on ollut, että kylähallintoasutus on pinta-alaltaan sen kokoinen, että asutustaajamista on mahdollista mennä kaikkein harvimmin asuttuja Venäjän federaation alueita lukuun ottamatta hallinnolliseen keskukseen ja palata työpäivän aikana.

Kylähallintoasutukset muodostavat yhdessä kunnallispiirin, jolla on samankaltaisia kunnallishallinnollisia oikeuksia kuin suomalaisella kunnalla. Kylähallintoasutuksella ei ole budjettia eikä itsenäistä vastuuta alueen kunnallishallinnon menoista, vaan vastuut ovat kunnallispiirillä.

Kylähallintoasutus ei näin ollen vastaa itsenäisellä valtuustolla varustettua kuntaa budjettivastuineen, mutta toisaalta hallintoon vahvistettuna ja mahdollisesti vaaleilla valittuna se on oikeudellisesti vakaampi kokonaisuus kuin nimitetty kunnanosahallinto tai neuvottelukunta. Suomeen verrattuna monien maiden valtuustoilla hallitus kunnallishallinnon yksiköt eivät ole yhtä täysivaltaisia kuin suomalaiset kunnat tai niiden muodostamat yhteenliittymät, kuntayhtymät.