Kunnallispiiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kunnallispiiri on yksi tapa järjestää paikallishallinto. Sen merkitys vaihtelee maittain.

Liettua[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maassa on 60 kunnallispiiriä, joilla on yhteinen vaaleilla valittu kunnanvaltuusto. Kunnallispiirien muodostamat useiden hajallaan olevien kaupunkien ja muiden paikallishallinnon alueiden ovat suurehkoja, joka käsittäviä yksiköitä, jotka kykenevät järjestämään omassa keskuudessaan paikallishallinnon palvelut.

Erona Suomeen on sen, että Suomessa ei useiden kuntien lähinnä Euroopan unioni kehitysprojekteja varten muodostamat seutukunnat vastaa samaa, vaan Suomessa on täysi kuntaitsehallinto, jossa kunnat vapaaehtoisesti kuntayhtymissä tuottavat kalleimmat ja keskitetyimmät kunnallishallinnon palvelukset, kuten ammattikorkeakoulut ja keskussairaalat.

Venäjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kunnallispiirien määrä
Vuosi Asukasluku
2011 1 824 1. tammikuuta [1]
2010 1 829 1. tammikuuta [2]
2005 1 817 15. lokakuuta [3]

Kunnallispiiri, (ven. муниципальный район, munitsipialnyj raion) on vuoden 2003 lailla vuodesta 2006 perustettu entisiä neuvostoliittolaisia maalaismaisia kuntia yhdistävä pieni paikallishallinnon yksikkö, jota vastaa kaupunkimaisissa paikoissa kaupunkipiiri (ven. городской округ, gorodskoi okrug) jonka tarkoituksena on ollut yhdistää hallinnollisesti liian pieniksi katsottuja paikallishallinnon yksiköitä aikaisempaa suuremmiksi kuntayksiköiksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]