Ero sivun ”QZSS” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 13: Rivi 13:


==Muuta==
==Muuta==
Satelliitit toimivat aikanaan yhteistoiminnassa japanilaisen [[MTSAT]]-tietoliikennesatelliitin, joka on varsinainen GSP-paikannusta avustava satelliitti, kanssa.
Satelliitit toimivat aikanaan yhteistoiminnassa japanilaisen [[MTSAT]]-tietoliikennesatelliitin, joka on varsinainen GSP-paikannusta avustava satelliitti, kanssa. Tämä alueellinen järjestelmä on nimeltään [[MSAS]].


== Viitteet ==
== Viitteet ==

Versio 25. kesäkuuta 2009 kello 17.08

QZSS:n kiertorata

Quasi-Zenith Satellite System (QZSS; Jun-Ten-Cho) on Japanin vuodesta 2002 alkaen kehittämä kolmen paikannussatelliitin konstellaatio, joka tarkentaa GPS-paikannusta Japanin alueella.

QNSS on osin GPS:n SBAS-tukijärjestelmä, jollaisiin kuuluu esim. EU-alueen EGNOS. QNSS-satelliitit lähettävät myös omaa paikannussignaalia, joka antaa Japanille oman GPS:stä riippumattoman ajan ja alueellisen paikannuskyvyn. [1] Vastaavaan GPS-paikannuksesta autonomiaan pyrkivät Kiina, Intia ja EU omilla Beidou-, IRNSS- ja Galielo-järjestelmillään.

QZS-satelliitit

Japani avaruusjärjestö JAXA on kehittänyt QZSS-satelliitit. Ensimmäinen niistä, QZSS 1, laukaistaneen vuoden 2010 aikana JAXAn H-2A-kantoraketilla. Eräiden nettiuutisten mukaan tämä laukaisu voisi tapahtua jo vuonna 2009.[2]

Satelliitteja kehittää Advanced Space Business Corporation-konsortio, johon kuuluvat muun muassa japanilaiset Mitsubishi Electric Corporation, Hitachi Ltd. ja GNSS Technologies Inc. yhtiöt. Satelliitit perustuvat Mitsubishin ETS-8-tietoliikennesatelliitin runkoon. Satelliitin massa on 4100 kg.

Satelliitit lentävät aikanaan hyvin elliptisella radalla, joilta signaalin kuuluvuus on hyvä myös Japanin vuoristoisessa ja suurkaupunkien korkeiden talojen peittämillä kaduilla. Satelliittien toiminta-aika on kymmenen vuotta.

Muuta

Satelliitit toimivat aikanaan yhteistoiminnassa japanilaisen MTSAT-tietoliikennesatelliitin, joka on varsinainen GSP-paikannusta avustava satelliitti, kanssa. Tämä alueellinen järjestelmä on nimeltään MSAS.

Viitteet

Aiheesta muualla