Ero sivun ”Heikko vuorovaikutus” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ptbotgourou (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: simple:Weak force
standardmodeli kehiin
Rivi 1: Rivi 1:
'''Heikko vuorovaikutus''' eli '''heikko ydinvoima''' on yksi neljästä [[perusvuorovaikutukset|perusvuorovaikutuksesta]]. Muut ovat [[gravitaatio]] eli [[painovoima]], [[sähkömagneettinen vuorovaikutus]] ja [[vahva vuorovaikutus]] eli vahva ydinvoima.
'''Heikko vuorovaikutus''' eli '''heikko ydinvoima''' on yksi neljästä [[perusvuorovaikutukset|perusvuorovaikutuksesta]]. Muut ovat [[gravitaatio]] eli [[painovoima]], [[sähkömagneettinen vuorovaikutus]] ja [[vahva vuorovaikutus]] eli vahva ydinvoima.


Ensimmäinen havaittu heikon vuorovaikutuksen ilmiö oli [[beetahajoaminen]]. Sittemmin on löydetty paljon heikon vuorovaikutuksen alaisia reaktioita. Heikon vuorovaikutuksen tuntevat kaikki [[leptoni]]t ja [[kvarkki|kvarkit]] mukaan luettuna [[neutriino]]t, jotka eivät muulla tapaa vuorovaikuta.
Heikolle vuorovaikutukselle ominainen piirre on se, että se pystyy vaihtamaan hiukkasen toiseksi. Ensimmäinen havaittu heikon vuorovaikutuksen ilmiö oli [[beetahajoaminen]]. Sittemmin on löydetty paljon heikon vuorovaikutuksen alaisia reaktioita. Heikon vuorovaikutuksen tuntevat kaikki [[leptoni]]t ja [[kvarkki|kvarkit]] mukaan luettuna [[neutriino]]t, jotka eivät muulla tapaa vuorovaikuta.


Nykyinen heikon vuorovaikutuksen teoria perustuu välittäjähiukkasiin, joita on kolmenlaisia. Kaksi [[W-bosoni]]a (positiivinen ja negatiivinen) ja yksi neutraali [[Z-bosoni]], joita yhdessä nimitetään välibosoneiksi. Näillä bosoneilla on [[hiukkasfysiikka|hiukkasfysiikan]] skaalassa suuri [[Massa#Massa ja suhteellisuusteoria|massa]]: W-bosoneilla noin 80 GeV/c<sup>2</sup> ja Z-bosonilla noin 91 GeV/c<sup>2</sup>. Bosonien suuren massan takia heikon vuorovaikutuksen kantama on hyvin lyhyt, noin 10<sup>-17</sup> m.
[[Hiukkasfysiikan standardimalli]]n mukaan perusvuorovaikutukset siirtyvät välittäjähiukkasten ([[mittabosoni]]en) kuljettamana, joita on heikolla vuorovaikutuksella kolmenlaisia. Kaksi [[W-bosoni]]a (positiivinen ja negatiivinen) ja yksi neutraali [[Z-bosoni]]. Näillä bosoneilla on [[hiukkasfysiikka|hiukkasfysiikan]] skaalassa suuri [[Massa#Massa ja suhteellisuusteoria|massa]]: W-bosoneilla noin 80 GeV/c<sup>2</sup> ja Z-bosonilla noin 91 GeV/c<sup>2</sup>. Bosonien suuren massan takia heikon vuorovaikutuksen kantama on hyvin lyhyt, noin 10<sup>-17</sup> m.
==Aiheesta muualla==
* [http://www.joensuu.fi/fysiikka/ope/materiaali/hiukkasfysiikka/frameless/weak.html Heikko vuorovaikutus]
* [http://www2.slac.stanford.edu/vvc/theory/weakinteract.html SLAC - Weak Interaction]


{{Perusvuorovaikutukset}}
{{Perusvuorovaikutukset}}

Versio 28. maaliskuuta 2009 kello 04.11

Heikko vuorovaikutus eli heikko ydinvoima on yksi neljästä perusvuorovaikutuksesta. Muut ovat gravitaatio eli painovoima, sähkömagneettinen vuorovaikutus ja vahva vuorovaikutus eli vahva ydinvoima.

Heikolle vuorovaikutukselle ominainen piirre on se, että se pystyy vaihtamaan hiukkasen toiseksi. Ensimmäinen havaittu heikon vuorovaikutuksen ilmiö oli beetahajoaminen. Sittemmin on löydetty paljon heikon vuorovaikutuksen alaisia reaktioita. Heikon vuorovaikutuksen tuntevat kaikki leptonit ja kvarkit mukaan luettuna neutriinot, jotka eivät muulla tapaa vuorovaikuta.

Hiukkasfysiikan standardimallin mukaan perusvuorovaikutukset siirtyvät välittäjähiukkasten (mittabosonien) kuljettamana, joita on heikolla vuorovaikutuksella kolmenlaisia. Kaksi W-bosonia (positiivinen ja negatiivinen) ja yksi neutraali Z-bosoni. Näillä bosoneilla on hiukkasfysiikan skaalassa suuri massa: W-bosoneilla noin 80 GeV/c2 ja Z-bosonilla noin 91 GeV/c2. Bosonien suuren massan takia heikon vuorovaikutuksen kantama on hyvin lyhyt, noin 10-17 m.

Aiheesta muualla

Malline:Tynkä/Hiukkasfysiikka