Ero sivun ”Aleksanteri I (Skotlanti)” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p
ei muokkausyhteenvetoa
(Ak: Uusi sivu: '''Aleksanteri I''' (10771124) oli Skotlannin kuningas. Hän oli Malxcolm II:n viides poika, ja nousi valtaistuimelle vasta veljiensä jälkeen. Kun [[Edgar (…)
 
p
'''Aleksanteri I''' ([[1077]]–[[1124]]) oli [[Skotlanti|Skotlannin]] kuningas. Hän oli MalxcolmMalcolm IIIII:n viides poika, ja nousi valtaistuimelle vasta veljiensä jälkeen. Kun [[Edgar (Skotlanti)|Edgar]] kuoli, hän järrijätti Aleksanderille vain valtakuntansa pohjoisosat, Forthin ja Clyden eteläpuoliset maat erotettiin omaksi jaarlikunnakseen, jonka sai [[David I]].
 
Aleksanteria pidettiin rohkeana soturikuninkaana, sillä hän tukahdutti kapinan Morayn alueella. Toisaalta hänet tunetaan myös hurskaudestaan, sillä hän perusti luostareita. Hän piti yllä edeltäjänsä luomia hyviä suhteita Englannin [[Henrik I (Englanti)/Henrik I]]:een, joka oli Aleksanterin siskon aviomies, ja Aleksanteri puolestaan vei vihille Henrikin aviottoman tyttären Sibyllan.<ref>[http://www.undiscoveredscotland.co.uk/usbiography/monarchs/alexanderi.html Undiscovered Scotland: The Ultimate Online Guide]</ref>
 
{{Edeltäjä-seuraaja

Navigointivalikko