Ero sivun ”Kevytvene” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
[[kuva:Europe_(dinghy).JPG|thumb|200px|Kevetvene Europa-jolla, peräsin ja kölipainoton evä keltaisella]]
[[kuva:Europe_(dinghy).JPG|thumb|200px|Kevetvene Europa-jolla, peräsin ja kölipainoton evä keltaisella]]
'''Kevytvene''' on paino[[köli]]tön [[purjejolla]]. Ilman oikaisevaa painoköliä kevytvene voi kaatua, mutta kellukkeet pitävät jollan pinnalla. Purjehtija voi nostaa kaatuneen jollan pystyyn ominavuin. Kevytveneet ovat takoitettu [[päiväpursi|päiväpurjehdukseen]] suojaisille vesialueille ja sisävesille. Kevytveneet soveltuvat erinomaisesti purjehduksen harjoitteluun ja kilpailemiseen, ja retkeily niillä on lähes mahdotonta päiväretkiä lukuun ottamatta. Pienin lapsille sekä opetteluun että [[kilpapurjehdus|kilpapurjehdukseen]] tarkoituttu kevytvene on yhden hengen [[optimistijolla]] ja Suomen suurin kevytvene on neljällä miehistöllä purjehdittava [[E Scow]]. Nopeimpia kevytveneitä ovat monirunkoiset [[katamaraani]]t ja [[trimaraani]]t. Yksirunkoisista kevytveneistä nopeimpia ovat ns. [[skiff]]-veneet. Näihin kuuluu mm. olympialuokka [[49er]] ja sen junioriversio [[29er]], jotka ovat suosittuja kilpaveneitä myös Suomessa.
'''Kevytvene''' on paino[[köli]]tön [[purjejolla]]. Ilman oikaisevaa painoköliä kevytvene voi kaatua, mutta kellukkeet pitävät jollan pinnalla. Purjehtija voi nostaa kaatuneen jollan pystyyn ominavuin. Kevytveneet ovat takoitettu [[päiväpursi|päiväpurjehdukseen]] suojaisille vesialueille ja sisävesille. Kevytveneet soveltuvat erinomaisesti purjehduksen harjoitteluun ja kilpailemiseen, ja retkeily niillä on lähes mahdotonta päiväretkiä lukuun ottamatta. Kevytvenekilpailu on [[ratapurjehdus|ratapurjehdusta]] valvotuissa olosuhteissa suojaisilla vesialueilla rantojen läheisyydessä. Pienin lapsille sekä opetteluun että [[kilpapurjehdus|kilpapurjehdukseen]] tarkoituttu kevytvene on yhden hengen [[optimistijolla]] ja Suomen suurin kevytvene on neljällä miehistöllä purjehdittava [[E Scow]]. Nopeimpia kevytveneitä ovat monirunkoiset [[katamaraani]]t ja [[trimaraani]]t. Yksirunkoisista kevytveneistä nopeimpia ovat ns. [[skiff]]-veneet. Näihin kuuluu mm. olympialuokka [[49er]] ja sen junioriversio [[29er]], jotka ovat suosittuja kilpaveneitä myös Suomessa.





Versio 5. maaliskuuta 2009 kello 15.59

Kevetvene Europa-jolla, peräsin ja kölipainoton evä keltaisella

Kevytvene on painokölitön purjejolla. Ilman oikaisevaa painoköliä kevytvene voi kaatua, mutta kellukkeet pitävät jollan pinnalla. Purjehtija voi nostaa kaatuneen jollan pystyyn ominavuin. Kevytveneet ovat takoitettu päiväpurjehdukseen suojaisille vesialueille ja sisävesille. Kevytveneet soveltuvat erinomaisesti purjehduksen harjoitteluun ja kilpailemiseen, ja retkeily niillä on lähes mahdotonta päiväretkiä lukuun ottamatta. Kevytvenekilpailu on ratapurjehdusta valvotuissa olosuhteissa suojaisilla vesialueilla rantojen läheisyydessä. Pienin lapsille sekä opetteluun että kilpapurjehdukseen tarkoituttu kevytvene on yhden hengen optimistijolla ja Suomen suurin kevytvene on neljällä miehistöllä purjehdittava E Scow. Nopeimpia kevytveneitä ovat monirunkoiset katamaraanit ja trimaraanit. Yksirunkoisista kevytveneistä nopeimpia ovat ns. skiff-veneet. Näihin kuuluu mm. olympialuokka 49er ja sen junioriversio 29er, jotka ovat suosittuja kilpaveneitä myös Suomessa.