Ero sivun ”Eurooppa-keskeisyys” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Aibot (keskustelu | muokkaukset)
lähteetön. pois pahiten lähdettä huutava sekasotku, joka yhdistää rasismin, eurosentrismin ja rodun ja älykkyyden.
Rivi 1: Rivi 1:
{{lähteetön}}
[[Image:LocationEurope.png|thumb|200px|]]
[[Image:LocationEurope.png|thumb|200px|]]
'''Eurosentrismi''' on maailmankuva, jonka mukaan eurooppalainen kulttuuri on ylivertainen muiden maanosien kulttuureihin verrattuna. Laajemmin käsitettynä eurosentrisyydellä voidaan tarkoittaa länsimaisen kulttuurin ylivertaisuutta. Vanhastaan eurosentrismiin kuului ajatus siirtomaaherruudesta ja siirtomaaisännyydestä. Vanhaan eurosentriseen ihmiskäsitykseen kuuluu myös ajatus eurooppalaisen valkoisen ihmistyypin yliherruudesta muiden alueiden ihmistyyppeihin verrattuna, mm. tummaihoisiin. On olemassa myös [[kristinusko|kristillistä]] eurosentrisyyttä, jonka mukaan [[eurooppa]]laiset olisivat kristillisen maailmankuvansa ansiosta uskonnollisesti ylivertaisempia muiden alueiden uskovaisiin ja uskontoihin verrattuna.
'''Eurosentrismi''' on maailmankuva, jonka mukaan eurooppalainen kulttuuri on ylivertainen {{lähde|miksi juuri muita parempi, eikä yksinkertaisesti tärkein eurooppalaisille itselleen?}} muiden maanosien kulttuureihin verrattuna. Laajemmin käsitettynä eurosentrisyydellä voidaan tarkoittaa länsimaisen kulttuurin ylivertaisuutta. Vanhastaan eurosentrismiin kuului ajatus siirtomaaherruudesta ja siirtomaaisännyydestä. Vanhaan eurosentriseen ihmiskäsitykseen kuuluu myös ajatus eurooppalaisen valkoisen ihmistyypin yliherruudesta muiden alueiden ihmistyyppeihin verrattuna, mm. tummaihoisiin. On olemassa myös [[kristinusko|kristillistä]] eurosentrisyyttä, jonka mukaan [[eurooppa]]laiset olisivat kristillisen maailmankuvansa ansiosta uskonnollisesti ylivertaisempia muiden alueiden uskovaisiin ja uskontoihin verrattuna.

Rasistisen eurosentrisen ihmiskuvan tyypillinen ajatus on että eurooppalaiset olisivat älykkäämpiä kuin muiden maanosien asukkaat.


==Katso myös==
==Katso myös==

Versio 27. marraskuuta 2008 kello 01.17

Eurosentrismi on maailmankuva, jonka mukaan eurooppalainen kulttuuri on ylivertainen lähde? muiden maanosien kulttuureihin verrattuna. Laajemmin käsitettynä eurosentrisyydellä voidaan tarkoittaa länsimaisen kulttuurin ylivertaisuutta. Vanhastaan eurosentrismiin kuului ajatus siirtomaaherruudesta ja siirtomaaisännyydestä. Vanhaan eurosentriseen ihmiskäsitykseen kuuluu myös ajatus eurooppalaisen valkoisen ihmistyypin yliherruudesta muiden alueiden ihmistyyppeihin verrattuna, mm. tummaihoisiin. On olemassa myös kristillistä eurosentrisyyttä, jonka mukaan eurooppalaiset olisivat kristillisen maailmankuvansa ansiosta uskonnollisesti ylivertaisempia muiden alueiden uskovaisiin ja uskontoihin verrattuna.

Katso myös