Ero sivun ”Viktor Tsoi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
SilvonenBot (keskustelu | muokkaukset)
p Täsmennystä botin avulla: Afganistanin sisällissota korvattiin link(e)illä Afganistanin sota (1979–1989)
Ficbot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muokkasi: ko:빅토르 초이
Rivi 34: Rivi 34:
[[eo:Viktor Coj]]
[[eo:Viktor Coj]]
[[fr:Viktor Tsoi]]
[[fr:Viktor Tsoi]]
[[ko:빅토르 ]]
[[ko:빅토르 초이]]
[[nl:Viktor Tsoi]]
[[nl:Viktor Tsoi]]
[[nn:Viktor Tsoj]]
[[nn:Viktor Tsoj]]

Versio 3. elokuuta 2008 kello 16.49

Viktor Tsoi
Viktor Tsoi venäläisessä kahden ruplan postimerkissä vuodelta 1999 (Michel 762, Scott 6548)

Viktor Robertovitš Tsoi (ven. Виктор Робертович Цой) (21. kesäkuuta 196215. elokuuta 1990) oli neuvostoliittolainen rockmuusikko. Hän oli Kino-yhtyeen keulahahmo: laulaja-lauluntekijä ja kitaristi.

Tsoi syntyi Leningradissa, nykyisessä Pietarissa korealaiselle insinööri-isälle ja venäläiselle liikunnanopettaja-äidille. Hän oli perheen ainoa lapsi. Viktor pantiin 12-vuotiaana taidekouluun, jossa hän sai ensimmäiset kokemuksensa musiikkiyhtyeessä soittamisesta Maksin Paškovin kanssa. Opinnot eivät kuitenkaan edistyneet toivotulla tavalla, ja hänet määrättiin ammattikouluun, josta hän valmistui puusepäksi. Musiikkiharrastusta hän ei kuitenkaan jättänyt, vaan osallistui 1970-luvulla erilaisiin soittoprojekteihin, mm. vanhan koulukaverinsa Aleksei Rybinin kanssa Piligrimy-yhtyeessä. 1980-luvulle tultaessa hän alkoi entistä enemmän viihtyä Leningradin punk-piirien johtavien hahmojen Maikin ja Svinin (suomeksi Sika) kanssa. He saivat jonkinlaista kuuluisuutta järjestämissään epävirallisissa olohuonekonserteissa. Tsoi ja Rybin myös matkustivat Moskovaan ja osallistuivat rock-hahmo Artem Troitskin järjestämiin yksityisiin punk-konsertteihin. Tällä matkalla Akvarium-yhtyeen Boris Grebenštšikov sattui näkemään Tsoin junassa soittamassa ja hakeutui hänen juttusilleen tarjoten nuorelle rokkarille apuaan. Grebenštšikov oli suuri nimi ja osa Neuvostoliiton rock-kermaa. Hänen kauttaan Tsoi pääsi piireihin ja tutustui maan johtaviin rokkareihin, mm. Sergei Kurehiniin.

Niinpä vuonna 1981 Tsoi ja hänen kaksi toveriaan, Aleksei Rybin ja Oleg Valinski perustivat yhtyeen nimeltään Garin i Giberboloidi, joka kohta pääsi legendaarisen Leningradin rock-klubin jäseneksi. Valinski joutui kohta armeijaan, mutta muut yhtyeen jäsenet alkoivat Grebenštšikovin johdolla nauhoittaa ensimmäistä albumiaan. Nauhoitus tapahtui oikeassa studiossa ja siihen osallistuivat kaikki Akvarium-yhtyeen jäsenet. Albumi nimeltään 45 ilmestyi seuraavana vuonna 1982. Yhteistyö Akvariumin kanssa jatkui koko vuosikymmenen ajan.

Syksyllä 1983 Viktor Tsoi hakeutui mielisairaalaan ja vietti siellä toista kuukautta. Näin hän välttyi asepalvelukselta ja sen jälkeen todennäköiseltä passitukselta Afganistanin sotaretkelle.

Vuonna 1985 Viktor avioitui Marianna Tsoin kanssa, ja kohta he saivat poikalapsen, Aleksein.

Kinosta tuli Venäjän musiikkihistorian tunnetuimpia populaarimusiikin esittäjiä. Se julkaisi 1980-luvulla useita levyjä ja esiintyi ahkerasti festivaaleilla ja konserteissa. Heistä tuli yksi rockin "punaisen aallon" edustajista Yhdysvalloissa, mistä syystä heidän levyjään julkaistiin ja he tekivät konserttimatkan USA:an.

Vuosikymmenen puolivälissä Tsoi laajensi uraansa myös elokuvan pariin. Aluksi hän esiintyi muutamissa harrastelijoiden lyhytfilmeissä ja myöhemmin kokopitkissä, kuten alma-atalaisen Nugmanovin elokuvassa Igla (suom. Neula).

Vuonna 1988 ilmestynyt albumi Gruppa Krovi"' (suom. Veriryhmä) saavutti ilmiömäisen suosion, niin että alettiin puhua kinomaniasta. Menestys jatkui seuraavana vuonna ja Kinosta tuli superyhtye, joka veti aina täydet konserttisalit. Myös Tsoin roolisuoritukset elokuvissa alkoivat saada huomiota ja myös virallista tunnustusta.

Tsoin viimeinen konsertti oli Moskovassa, kuuluisassa Lužnikin hallissa heinäkuussa 1990. Sen jälkeen Tsoi vetäytyi Kasparjanovin kanssa kesämökille Latvian Jurmalaan nauhoittamaan materiaalia uutta albumia varten.

Ollessaan matkalla viemään tehtyjä nauhoja Leningradiin, Tsoi joutui liikenneonnettomuuteen 15. elokuuta 1990 lähellä Tukums-nimistä kylää Riian lähettyvillä Latviassa. Tsoi kuoli välittömästi hänen ohjaamansa Moskvitš-henkilöauton ajauduttua vastaantulevalle kaistalle ja iskeydyttyä päin linja-autoa.

Tsoin kuoleman jälkeen suurin osa hänen musiikistaan julkaistiin uudelleen etupäässä teknisen laadun parantamiseksi. Näiden uudelleenjulkaisujen takana ja osittain tuottajana on ollut leski Marianna. Hän myös huolehti siitä, että levyllä esiintyneet muusikot ovat saaneet puolet niiden tuotosta. Hän on myös kirjoittanut ex-miehestään kirjan Totška otstšjota (Точка Отсчёта, suomeksi aloituspiste) sekä puuhasi tälle patsasta Moskovan Arbat-kadulle. Hän myös toimi muiden pietarilaisten rock-artistien tuottajana ja edustajana.

Vuonna 2005 syöpään kuollut Marianna haudattiin miehensä viereen pietarilaiselle hautausmaalle.

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.