Ero sivun ”Stavropol” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
OKBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: ar:ستافروبول
w, fix
Rivi 1: Rivi 1:
'''Stavropol''' ({{k-ru|Ста́врополь}}) on kaupunki Lounais-[[Venäjä]]llä [[Stavropolin aluepiiri]]ssä. Sen asukasluku on 355 900 ([[2005]]).
'''Stavropol''' ({{k-ru|Ста́врополь}}) on noin 350 000 asukkaan kaupunki Lounais-[[Venäjä]]llä, Pohjois-[[Kaukasia]]ssa [[Stavropolin aluepiiri]]ssä.


Stavropol perustettiin [[1777]] [[Venäjän-Turkin sota (1768-1774)|Venäjän–Turkin sodan]] [[1768]] – [[1774]] jälkeen sotilasleiriksi ja nimitettiin kaupungiksi [[1785]]. Kaupungin perustamisessa tärkeässä osassa oli [[Grigori Potjomkin]], joka perusti Stavropolin yhdeksi kymmenestä linnoituksesta [[Asovanmeri|Asovanmeren]] ja [[Mozdok]]in välille [[Katariina Suuri|Katariina Suuren]] määräyksestä. Terekin kasakat asettuivat Stavropolin ja [[Georgijevsk]]in ympäristöön suojelemaan keisarikunnan rajoja. Kaupungin strateginen sijainti oli avuksi myös Kaukasian valloituksessa.
Stavropol perustettiin [[1777]] [[Venäjän-Turkin sota (1768-1774)|Venäjän–Turkin sodan]] [[1768]]–[[1774]] jälkeen sotilasleiriksi ja nimitettiin kaupungiksi [[1785]]. [[Grigori Potjomkin]] rakensi Stavropolin [[Katariina Suuri|Katariina Suuren]] määräyksestä yhdeksi kymmenestä linnoituksesta [[Asovanmeri|Asovanmeren]] ja [[Mozdok]]in välille ja oli tärkeässä osassa myös kaupungin synnyssä. [[Donin kasakat|Terekin kasakat]] asettuivat Stavropolin ja [[Georgijevsk]]in ympäristöön suojelemaan keisarikunnan rajoja. Kaupungin strateginen sijainti auttoi myös Venäjän imperiumin pyrkimyksiä Kaukasian valloituksessa.
[[Kuva:STAVROPOL maison gouvernement.jpg|thumb|left|280px|Hallintopalatsi]]


Stavropol on venäläinen versio kreikkalaisesta nimestä 'Stauropolis', ristin kaupunki. Siitä tuli piispanistui [[1847]] ja kuvernementin pääkaupunki 1847.
Nimi Stavropol on venäläinen versio kreikkalaisesta nimestä 'Stauropolis', ristin kaupunki. Siitä tuli piispanistuin [[1847]] ja kuvernementin pääkaupunki 1847.


Venäjän sisällissodan aikana kaupunki vaihtoi useasti omistajaa [[Puna-armeija]]n [[Anton Denikin|Denikin]]in joukkojen välillä. Vuonna [[1935]] se nimettiin Vorošilovskiksi [[Kliment Vorošilov]]in mukaan, mutta nimi muutettiin takaisin jo [[1943]]. [[3. elokuuta]] [[1942]] – [[21. tammikuuta]] 1943 kaupunki oli [[saksa]]laisten miehittämä.
[[Venäjän sisällissota|Venäjän sisällissodan]] aikana kaupunki vaihtoi useasti omistajaa [[Puna-armeija]]n ja [[Anton Denikin|Denikin]]in johtamien valkoisten joukkojen välillä. Vuonna [[1935]] kaupunki nimettiin Vorošilovskiksi [[Kliment Vorošilov]]in mukaan, mutta nimi muutettiin takaisin jo [[1943]]. [[Toinen maailmansota|Toisen maailmansodan]] aikana, [[3. elokuuta]] [[1942]] – [[21. tammikuuta]] 1943 kaupunki oli [[saksa]]laisten miehittämä.


Stavropolissa on Stavropolin valtionyliopisto, Pohjois-[[Kaukasia]]n valtion polyteknillinen yliopisto, maatalousyliopisto ja Stavropolin valtion lääketieteellinen akatemia. Kaupunkiin on tullut myös runsaasti muuttajia Venäjän epävakailta reuna-alueilta Kaukasiasta.
Stavropolissa on Stavropolin valtionyliopisto, Pohjois-Kaukasian valtion polyteknillinen yliopisto, maatalousyliopisto ja Stavropolin valtion lääketieteellinen akatemia. Kaupunkiin on tullut runsaasti muuttajia Venäjän epävakailta reuna-alueilta Kaukasiasta.


[[Luokka:Stavropolin aluepiirin kaupungit]]
[[Luokka:Stavropolin aluepiirin kaupungit]]

Versio 29. huhtikuuta 2008 kello 01.42

Stavropol (ven. Ста́врополь) on noin 350 000 asukkaan kaupunki Lounais-Venäjällä, Pohjois-Kaukasiassa Stavropolin aluepiirissä.

Stavropol perustettiin 1777 Venäjän–Turkin sodan 17681774 jälkeen sotilasleiriksi ja nimitettiin kaupungiksi 1785. Grigori Potjomkin rakensi Stavropolin Katariina Suuren määräyksestä yhdeksi kymmenestä linnoituksesta Asovanmeren ja Mozdokin välille ja oli tärkeässä osassa myös kaupungin synnyssä. Terekin kasakat asettuivat Stavropolin ja Georgijevskin ympäristöön suojelemaan keisarikunnan rajoja. Kaupungin strateginen sijainti auttoi myös Venäjän imperiumin pyrkimyksiä Kaukasian valloituksessa.

Tiedosto:STAVROPOL maison gouvernement.jpg
Hallintopalatsi

Nimi Stavropol on venäläinen versio kreikkalaisesta nimestä 'Stauropolis', ristin kaupunki. Siitä tuli piispanistuin 1847 ja kuvernementin pääkaupunki 1847.

Venäjän sisällissodan aikana kaupunki vaihtoi useasti omistajaa Puna-armeijan ja Denikinin johtamien valkoisten joukkojen välillä. Vuonna 1935 kaupunki nimettiin Vorošilovskiksi Kliment Vorošilovin mukaan, mutta nimi muutettiin takaisin jo 1943. Toisen maailmansodan aikana, 3. elokuuta 194221. tammikuuta 1943 kaupunki oli saksalaisten miehittämä.

Stavropolissa on Stavropolin valtionyliopisto, Pohjois-Kaukasian valtion polyteknillinen yliopisto, maatalousyliopisto ja Stavropolin valtion lääketieteellinen akatemia. Kaupunkiin on tullut runsaasti muuttajia Venäjän epävakailta reuna-alueilta Kaukasiasta.