Ero sivun ”Charles Goodyear” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
2 628 merkkiä lisätty ,  13 vuotta sitten
käännetty loppuun en-wiki artikkeli. lähteitä tarvittaisiin, olisiko jollain suomalaista kirjaa josta viitata yms?
(lisätty materiaalia en-wikin puolelta, typo korjausta)
(käännetty loppuun en-wiki artikkeli. lähteitä tarvittaisiin, olisiko jollain suomalaista kirjaa josta viitata yms?)
 
===Vulkanointiprosessi===
Vuonna [[1838]], Goodyear tapasi Nathaniel Haywardin Woburnissa Massachusettsissa, jossa Hayward oli tehtaanjohtaja. Hieman tämän jälkeen Goodyear muutti kaupunkiin ja jatkoi kokoaikaisesti vulkanointiprosessinkeksintönsä kehittämistäparantamista. Hän oli erittäin kiinnostunut Haywardkin rikkipohjaisista kumin kuivatuskokeista. Hayward kertoi Goodyearille että hän käytti [[rikki]]ä kuminvalmistuksessa.
 
Goodyear kertoi kirjassaan "''Gum Elastic and Its Varieties, with a detailed account of its application and uses and of the Discovery of Vulcanization.''" kuinka tuli näihin aikoihin keksineeksi vallankumouksellisen vulkanointimenetelmänsä. Kirjassaan keksijä, kenties nöyryyttään tai ajan tieteellistä kirjoitusta seuraten, käytti vain kolmannen persoonan lähteitä viitatessaan itseensä. Toisaalta Goodyear ei ehkä halunnut kehuskella löydöllään ja halusi antaa mahdollisimman rehellisen näkökulman.
{{kesken}}
 
Joidenkin lähteiden{{lähde}} mukaan Goodyear kokeili samantyyppisillä materiaaleilla avoimen liekin avulla, ja näki kuinka kumin reunat tummuivat, mutta kuinka kärventyneiden alueiden reunoilla oli alueita jotka näyttivät muuttuneilta. Toiset lähteet{{lähde}} väittävät että Goodyear vahingossa kaatoi kumimassaa kuuman keittölevyn päälle. Käänteellinen löytö oli reaktio, jossa luonnonkumin kuumentaminen ja rikki tuottival vulkanoitua kumia. Tämä prosessi johti aikanaan vulkanointiprosessiksi. Charles Goodyear itse myönsi että vulkanoinnin kehitys ei ollut suoraan yhteydessä [[tieteellinen menetelmä|tieteellisen menetelmän]] käytöstä, vaan sanoi löydön syyksi vahingon sekä kokeilun ja havainnoinnin.
 
Nyt kun keksijällä oli vuosien jälkeen löytänyt kriittiseen prosessiin ratkaisun alkoi hän levittää sanaa ystävilleen pääoman keräämiseksi. Epäonnekseen Goodyearin useat vastaavanlaiset projektit olivat karkottaneet potentiaaliset rahoittajat. Usean vuoden ajan hän kärsi perheensä kansa äärimmäisessä köyhyydessä työskennellen pienessä mittakaavassa. Viimein hän mentyään New Yorkiin ja näytettyään eräitä näytteistään William Ryderille, joak yhdessä veljensä Emory Ryderin kanssa kiinnostuivat keksinnöstä ja aloittivat valmistuksen. Keksijän epäonni ei näyttänyt poistuvan tässäkään vaiheessa, sillä Ryder Bros. yhtiö ajautui vaikeuksiin ja näytti että yritystoiminnan jatkaminen oli mahdotonta.
 
Onnekseen Goodyear oli käynnistänyt pienen tehtaan Springfieldissä yhdessä sisarensa miehen De Forestin kanssa, joka oli rikas villan valmistaja. Hän tuli Ryderin tilalle liiketoiminnassa, ja prosessin kehittäminen liiketaloudellisesti kannattavaksi saattoi jatkua. Vuonna [[1844]] oli tarpeeksi valmis Goodyearin silmissä, ja hän haki sille patenttia. Tuotantolaitosta Springfieldissä johtivat keksijän veljet Nelson ja Henry. Vuonna [[1843]] Henry aloitti uuden tehtaan Naugatuckissa ja vuonna 1844 esiteltiin mekaaninen sekoitusmenetelmä jolla korvattiin entinen [[liuotin|liotinaineisiin]] perustunut sekoitusprosessi.
 
==Kuolema==
369

muokkausta

Navigointivalikko