Ero sivun ”Waterloo (kappale)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Thijs!bot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: nl:Waterloo (nummer)
Rivi 34: Rivi 34:
[[he:ווטרלו (שיר)]]
[[he:ווטרלו (שיר)]]
[[hu:Waterloo (dal)]]
[[hu:Waterloo (dal)]]
[[nl:Waterloo (nummer)]]
[[ja:恋のウォータールー]]
[[ja:恋のウォータールー]]
[[scn:Waterloo (canzuna)]]
[[scn:Waterloo (canzuna)]]

Versio 21. huhtikuuta 2008 kello 21.57

Waterloo
Kappaleen tiedot
Esittäjä(t) ABBA
Säveltäjä(t) Benny Andersson
Björn Ulvaeus
Sanoittaja(t) Stig Anderson
Euroviisutiedot
Vuosi 1974
Maa Ruotsi
Kieli englanti
Sijoitus 1.
Pisteet 24

Waterloo on yksi ABBAn tunnetuimmista kappaleista ja ensimmäinen single heidän vuonna 1974 ilmestyneeltä samannimiseltä albumiltaan. ABBA voitti laululla vuoden 1974 Euroviisut. Benny Andersson, Björn Ulvaeus ja Stig Andersson kirjoittivat Waterloon alun perin Euroviisuihin. Kappaleen nimi oli aluksi "Honey Pie", kunnes nimi Waterloo vakiintui. ABBA:n jäsenet uskoivat, ettei Ranskan tuomaristo antaisi yhtään pisteitä heille, mutta he ottivat sen riskin (Lopulta Ranska ei osallistunut koko sen vuoden euroviisuihin).

ABBA oli osallistunut edellisen vuoden Ruotsin euroviisukarsuntoihin kappaleella Ring Ring, mutta ei päässyt tuolloin euroviisuihin. Seuraavana vuonna ABBA osallistui Euroviisuihin ja voitti kuudella pisteellä seuraavana tulevaan Italiaan nähden. Ensimmäisestä euroviisuvoitosta nousi Ruotsissa suuri huuma. ABBA lauloi laulun kisoissa englanniksi, mutta yhtye on esittänyt kappaleesta on myös ainakin ruotsin-, saksan- ja ranskankielisiä versioita.

Waterloon sanoitukset kertovat tytöstä, joka antautuu miehelle verraten sitä Waterloon taisteluun. Euroviisuvoiton jälkeen kappale nousi hitiksi ympäri maailman ja ABBAn maailmanvalloitus alkoi. Vuonna 2005 euroviisujen 50-vuotista taivalta juhlistavassa Congratulations-tapahtumassa Waterloo äänestettiin kaikkien aikojen parhaaksi euroviisuksi. Waterloon ilmestyttyä se nousi listakärkiin myös Suomessa.

Tämä singleen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.