Ero sivun ”Maja” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Tve4 (keskustelu | muokkaukset)
pEi muokkausyhteenvetoa
SeppVei (keskustelu | muokkaukset)
Kuva lisätty, tyngän tekstiä jäsennetty ja täydennetty
Rivi 1: Rivi 1:
{{Tämä artikkeli|käsittelee rakennusta. [[Maja]] oli myös kenraali muinaisessa Egyptissä.}}
{{Tämä artikkeli|käsittelee rakennusta. [[Maja]] oli myös kenraali muinaisessa Egyptissä.}}


[[Kuva:Play_hut.JPG|thumb|250px|Puuhun rakennettu maja.]]
'''Maja''' on alkeellinen rakennus, jossa on suorat seinät ja katto, päinvastoin kuin [[kota|koda]]ssa ja [[teltta|teltassa]], joiden seinät ovat joko kaltevat tai kaartuvat ja yhdistyvät ylhäällä ilman varsinaista kattoa. Majat tulivat Suomeen ilmeisesti [[nuorakeramiikka|nuorakeraamisen kulttuurin]] aikana. Tällaisen majan seinät oli punottu riu'uista ja vahvistettu savella. Nurkissa oli maahan upotetut paalut. Majat olivat yleensä suhteellisen pieniä.


'''Maja''' on alkeellinen rakennus, jossa on suorat seinät ja katto, päinvastoin kuin [[kota|koda]]ssa ja [[teltta|teltassa]], joiden seinät ovat joko kaltevat tai kaartuvat ja yhdistyvät ylhäällä ilman varsinaista kattoa.
Maja ei välttämättä ollut edistystä jo aiemmin tunnettuun [[kota]]an verrattuna, ja jo aiemmin kivikaudella Suomessa on rakennettu myös paljon isompia [[talo]]ja hirsiä ja salvostekniikkaa hyödyntäen. Myöhemmin, kun siirryttiin uudelleen salvottuihin taloihin, majoja on käytetty lähinnä enää metsästäjien ja kalastajien tilapäisasumuksina. Metsästäjien tukikohtaa voidaan edelleen kutsua metsästysmajaksi, vaikka se olisikin talo. Kota sen sijaan säilyi talojen pihapiirissä keittokotana, jossa ruokaa valmistettiin varsinkin kesällä. Nykyisin majat ovat lähinnä lasten leikeissä käytettäviä karkeatekoisia rakennelmia.


==Majan historiaa Suomessa==
{{Tynkä/Arkkitehtuuri}}
Majat tulivat Suomeen ilmeisesti [[nuorakeramiikka|nuorakeraamisen kulttuurin]] aikana. Tällaisen majan seinät oli punottu riu'uista ja vahvistettu savella. Nurkissa oli maahan upotetut paalut. Majat olivat yleensä suhteellisen pieniä. Maja ei välttämättä ollut edistystä jo aiemmin tunnettuun [[kota]]an verrattuna, ja jo aiemmin kivikaudella Suomessa on rakennettu myös paljon isompia [[talo]]ja hirsiä ja salvostekniikkaa hyödyntäen. Myöhemmin, kun siirryttiin uudelleen salvottuihin taloihin, majoja on käytetty lähinnä enää metsästäjien ja kalastajien tilapäisasumuksina.

==Majat nykyään==
[[Metsästys|Metsästäjien]] tukikohtaa voidaan edelleen kutsua metsästysmajaksi, vaikka se olisikin talo. Kota on sen sijaan sälynyt talojen pihapiirissä, jossa ruokaa valmistetaan varsinkin kesällä. Nykyisin majat ovat lähinnä lasten leikeissä käytettäviä karkeatekoisia [[leikkimökki|leikkimökin]] tapaisia rakennelmia, jotka voidaan rakentaa myös esimerkiksi puuhun.
Maja on kuitenkin säilynyt käytössä majoittumista tai olemista tarkoittavana terminä, kuten vaikkapa sanat päämaja, majapaikka ja majatalo osoittavat.


[[Luokka:Rakennukset ja rakennelmat]]
[[Luokka:Rakennukset ja rakennelmat]]

Versio 27. maaliskuuta 2008 kello 21.42

Tämä artikkeli käsittelee rakennusta. Maja oli myös kenraali muinaisessa Egyptissä.
Puuhun rakennettu maja.

Maja on alkeellinen rakennus, jossa on suorat seinät ja katto, päinvastoin kuin kodassa ja teltassa, joiden seinät ovat joko kaltevat tai kaartuvat ja yhdistyvät ylhäällä ilman varsinaista kattoa.

Majan historiaa Suomessa

Majat tulivat Suomeen ilmeisesti nuorakeraamisen kulttuurin aikana. Tällaisen majan seinät oli punottu riu'uista ja vahvistettu savella. Nurkissa oli maahan upotetut paalut. Majat olivat yleensä suhteellisen pieniä. Maja ei välttämättä ollut edistystä jo aiemmin tunnettuun kotaan verrattuna, ja jo aiemmin kivikaudella Suomessa on rakennettu myös paljon isompia taloja hirsiä ja salvostekniikkaa hyödyntäen. Myöhemmin, kun siirryttiin uudelleen salvottuihin taloihin, majoja on käytetty lähinnä enää metsästäjien ja kalastajien tilapäisasumuksina.

Majat nykyään

Metsästäjien tukikohtaa voidaan edelleen kutsua metsästysmajaksi, vaikka se olisikin talo. Kota on sen sijaan sälynyt talojen pihapiirissä, jossa ruokaa valmistetaan varsinkin kesällä. Nykyisin majat ovat lähinnä lasten leikeissä käytettäviä karkeatekoisia leikkimökin tapaisia rakennelmia, jotka voidaan rakentaa myös esimerkiksi puuhun. Maja on kuitenkin säilynyt käytössä majoittumista tai olemista tarkoittavana terminä, kuten vaikkapa sanat päämaja, majapaikka ja majatalo osoittavat.