Ero sivun ”Palvelu” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Muokkasin artikkelia luettavammaksi ja poistin oudolta vaikuttaneita juttuja.
Rivi 1: Rivi 1:
'''Palvelu''' tarkoittaa [[taloustiede|taloustieteessä]] aineettoman hyödykkeen tuotantoa asiakkaalle.
'''Palvelu''' [[taloustiede|taloustieteessä]] on tuotantoa, joka ei ole tavaran tuotantoa, tai tuote, joka ei ole tavara. Palvelun tuottaa usein suoraan ihminen [[työ]]llään kuten parturi parturipalvelua, mutta myös [[kone]]et voivat tuottaa palveluja kuten [[puhelin|telepalveluja]] ja [[sähkö]]ä. Moni yksityinen [[yritys]] tuottaa palveluita. [[Julkinen palvelu]] on [[valtio]]n, [[kunta|kunnan]] tai muun julkisyhteisön tuottama palvelu kuten valtion hallituksen, armeijan, poliisin, tuomioistuimen, sairaalan tai korkeakoulun tai kunnan koulun, kirjaston, terveyskeskuksen, päiväkodin tai sosiaalitoimiston tai [[Kansaneläkelaitos|Kansaneläkelaitoksen]] sosiaaliturva. Palveluita voidaan tuottaa [[kuluttaja|kuluttajille]] tai toisille yrityksille.


== Palvelun määritelmä ==
Palvelun tuottamiseen tarvitaan yleensä [[tuotantoväline]]itä eli [[pääoma]]a ja maata. Esimerkiksi armeija tarvitsee aseita puolustuspalvelun tuottamiseen ja koulu käyttää koulurakennusta ja pulpetteja koulutuspalvelun tuottamiseen ja kirjasto kirjoja kirjastopalvelun tuottamiseen.


Palvelut määritellään yleensä suhteessa konkreettisiin tuotteisiin, jolloin niillä voidaan nähdä olevan seuraavat neljä erityispiirrettä:
Tavarantuotantoa kutsutaan usein ''teollisuudeksi'', mutta varsinkin englannin kielen vaikutuksesta myös palvelujen tuotantoa on ruvettu joskus kutsumaan teollisuudeksi. Yleisen väärinkäsityksen mukaan "suomalaiset eivät voi pärjätä pesemällä toistensa paitoja", mutta taloustieteen mukaan teollisuus ei ole yhteiskunnalle välttämätön. Fysiokraattien väärinkäsityksen mukaan [[maatalous]] on ainoa arvon tuottaja, mutta myös palvelut ja teollisuus tuottavat arvoa. Yhteiskunta voi käydä kauppaa ja hankkia tavaroita kuten maataloustuotteita ulkomailta.

Jos palveluita verrataan konkreettisiin ja varastoitaviin tavaroihin, niin tällöin perinteisillä palveluilla on sanottu olevan neljä ominaisuutta:
* Palvelut ovat ainakin osaksi aineettomia.
* Palvelut ovat ainakin osaksi aineettomia.
* Palvelut ovat prosesseja/toimintasarjoja.
* Palvelut ovat prosesseja tai toimintasarjoja.
* Palvelut kulutetaan (tai koetaan) samanaikaisesti kun niitä tuotetaan.
* Palvelut kulutetaan (tai koetaan) samanaikaisesti kun niitä tuotetaan.
* Käyttäessään palveluja asiakas itse osallistuu palvelutapahtuman tuottamiseen [1].
* Käyttäessään palveluja asiakas itse osallistuu palvelutapahtuman tuottamiseen.

== Palvelutuotanto ==

Palveluja tuottavat sekä yksityiset yritykset että julkisyhteisöt. Yritykset tuottavat palveluja joko [[kuluttaja|kuluttajille]] tai toisille yrityksille. [[Julkinen palvelu|Julkisia palveluja]] taas ovat esimerkiksi terveyskeskuksen, sairaalan, koulun, kirjaston, päiväkodin, poliisin ja tuomioistuimen palvelut. Myös [[kone]]et voivat tuottaa palveluja, kuten [[puhelin|telepalveluja]].
Palvelun tuottamiseen tarvitaan yleensä [[tuotantoväline]]itä, joista tärkein on työvoima. Palveluala on työvoimavaltainen.


== Palvelut tietokoneissa ==
== Palvelut tietokoneissa ==


Tietokoneissa esimerkiksi WWW-palvelinta kutsutaan [[verkkopalvelu]]ksi (network service). Tietoteknisissä järjestelmissä ja verkoissa voidaaan hyödyntää palvelualustoja (service platform), joka tarkoittaa että verkko tarjoaa sovelluskehittäjille tiettyjä palveluja
Tietokoneissa esimerkiksi WWW-palvelinta kutsutaan [[verkkopalvelu]]ksi (network service).
määriteltyjen ohjelmointirajapintojojen ja laitteistojen avulla.


== Lähteitä ==
== Lähteitä ==

# Grönroos, C. 1990. Nyt kilpaillaan palveluilla. 2. painos. Suom. M. Tillman. Helsinki: Weilin+Göös.
* {{Kirjaviite | Tekijä= Grönroos, Christian | Nimike= Nyt kilpaillaan palveluilla | Sivu = | Selite= 2. painos. Suom. M. Tilman | Julkaisija= Weilin+Göös, Helsinki | Vuosi= 1990 | Tunniste= }}


[[Luokka:Taloustiede]]
[[Luokka:Taloustiede]]

Versio 30. heinäkuuta 2007 kello 09.44

Palvelu tarkoittaa taloustieteessä aineettoman hyödykkeen tuotantoa asiakkaalle.

Palvelun määritelmä

Palvelut määritellään yleensä suhteessa konkreettisiin tuotteisiin, jolloin niillä voidaan nähdä olevan seuraavat neljä erityispiirrettä:

  • Palvelut ovat ainakin osaksi aineettomia.
  • Palvelut ovat prosesseja tai toimintasarjoja.
  • Palvelut kulutetaan (tai koetaan) samanaikaisesti kun niitä tuotetaan.
  • Käyttäessään palveluja asiakas itse osallistuu palvelutapahtuman tuottamiseen.

Palvelutuotanto

Palveluja tuottavat sekä yksityiset yritykset että julkisyhteisöt. Yritykset tuottavat palveluja joko kuluttajille tai toisille yrityksille. Julkisia palveluja taas ovat esimerkiksi terveyskeskuksen, sairaalan, koulun, kirjaston, päiväkodin, poliisin ja tuomioistuimen palvelut. Myös koneet voivat tuottaa palveluja, kuten telepalveluja.

Palvelun tuottamiseen tarvitaan yleensä tuotantovälineitä, joista tärkein on työvoima. Palveluala on työvoimavaltainen.

Palvelut tietokoneissa

Tietokoneissa esimerkiksi WWW-palvelinta kutsutaan verkkopalveluksi (network service).

Lähteitä

  • Grönroos, Christian: Nyt kilpaillaan palveluilla. 2. painos. Suom. M. Tilman. Weilin+Göös, Helsinki, 1990.