Ero sivun ”Kadenssi (musiikki)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Kadenssi''' ([[Latina|lat.]] ''cadentia'', ''putoaminen'') tai '''lopuke''' on erityinen joukko [[intervalli|intervalleja]] tai [[sointu|sointuja]] musiikillisen fraasin, osan tai teoksen lopussa.
'''Kadenssi''' ([[Latina|lat.]] ''cadentia'', ''putoaminen'') tai '''lopuke''' on erityinen joukko [[intervalli|intervalleja]] tai [[sointu|sointuja]] säkeen (fraasin), säeryhmän, sävellyksen osan tai koko sävellyksen lopussa.
Kadenssit antavat fraaseille selkeän päätökset, joka ilmaisee kuulijalle päättyykö vai jatkuuko teos edelleen. Kadensseja kutsutaan ''vahvoiksi'' tai ''heikoiksi'' sen perusteella, miten lopullisen vaikutelman ne luovat. Kaikista vahvin kadenssi on täydellinen autenttinen kadenssi.


Kadensseilla luodaan muotoa ja säädellään musiikin virtailua. Kadensseja sanotaan ''vahvoiksi'' tai ''heikoiksi'' sen mukaan, miten voimakkaasti lopettavia ne luonteeltaan ovat. Kaikista vahvin kadenssi on täydellinen autenttinen lopuke.
Perinteisessä [[tonaalisuus|tonaalisessa]] musiikissa on tunnistettavissa seuraavat kadenssityypit:


Perinteisessä [[tonaalisuus|tonaalisessa]] musiikissa on erotettu seuraavat kadenssityypit:
# ''Autenttinen kadenssi'': Toonikaa edeltää dominanttisointu (V - I).

## Täydellinen autenttinen kadenssi: V - I siten, että I aste on perusmuodossa, oktaaviasemassa ja vahvalla tahdinosalla.
# ''Autenttinen kadenssi'': toonikaa edeltää dominanttisointu (esim. V - I).
## Epätäydellinen autenttinen kadenssi: V - I esimerkiksi siten, että toonikasointu on käännettynä.
## Täydellinen autenttinen kadenssi: V - I siten, että I asteen sointu on pohjamuotoinen, oktaaviasemassa ja vahvalla tahdinosalla.
# ''Puolikadenssi'': päättyy dominanttisointuun (V).
## Epätäydellinen autenttinen kadenssi: esim. V - I siten, että toonikasointu on käännettynä.
#''Plagaalinen kadenssi'': Toonikaa edeltää subdominantti (IV - I)
# ''Puolikadenssi'' päättyy dominanttisointuun (V).
#''Harhakadenssi'': dominanttisointua seuraa jokin muu kuin toonika (esim. V - VI).
#''Plagaalinen kadenssi'': Toonikaa edeltää subdominantti (IV - I).
#''Harhakadenssi'': Dominanttisointua seuraa jokin muu kuin I aste (esim. V - VI).


'''Kadenssiksi''' ([[Italian kieli|ital.]] ''Cadenza'') nimitetään myös [[konsertto|konserton]] (usein nopeiden) osien loppupuolelle sijoittuvaa soitinsooloa, jossa on perinteisesti käsitelty virtuoottisesti kappaleen temaattista materiaalia. Alun perin kadenssit ovat olleet solistien itsensä improvisoimia, nykyään vapaa kadenssi on harvinainen kirjoitettujen kadenssien ollessa orgaaninen osa sävellystä.
'''Kadenssiksi''' ([[Italian kieli|ital.]] ''Cadenza'') nimitetään myös [[konsertto|konserton]] (usein nopeiden) osien loppupuolelle sijoittuvaa soitinsooloa, jossa on perinteisesti käsitelty virtuoottisesti kappaleen temaattista materiaalia. Alun perin kadenssit ovat olleet solistien itsensä improvisoimia, nykyään vapaa kadenssi on harvinainen kirjoitettujen kadenssien ollessa orgaaninen osa sävellystä.

Versio 28. kesäkuuta 2007 kello 01.10

Kadenssi (lat. cadentia, putoaminen) tai lopuke on erityinen joukko intervalleja tai sointuja säkeen (fraasin), säeryhmän, sävellyksen osan tai koko sävellyksen lopussa.

Kadensseilla luodaan muotoa ja säädellään musiikin virtailua. Kadensseja sanotaan vahvoiksi tai heikoiksi sen mukaan, miten voimakkaasti lopettavia ne luonteeltaan ovat. Kaikista vahvin kadenssi on täydellinen autenttinen lopuke.

Perinteisessä tonaalisessa musiikissa on erotettu seuraavat kadenssityypit:

  1. Autenttinen kadenssi: toonikaa edeltää dominanttisointu (esim. V - I).
    1. Täydellinen autenttinen kadenssi: V - I siten, että I asteen sointu on pohjamuotoinen, oktaaviasemassa ja vahvalla tahdinosalla.
    2. Epätäydellinen autenttinen kadenssi: esim. V - I siten, että toonikasointu on käännettynä.
  2. Puolikadenssi päättyy dominanttisointuun (V).
  3. Plagaalinen kadenssi: Toonikaa edeltää subdominantti (IV - I).
  4. Harhakadenssi: Dominanttisointua seuraa jokin muu kuin I aste (esim. V - VI).

Kadenssiksi (ital. Cadenza) nimitetään myös konserton (usein nopeiden) osien loppupuolelle sijoittuvaa soitinsooloa, jossa on perinteisesti käsitelty virtuoottisesti kappaleen temaattista materiaalia. Alun perin kadenssit ovat olleet solistien itsensä improvisoimia, nykyään vapaa kadenssi on harvinainen kirjoitettujen kadenssien ollessa orgaaninen osa sävellystä.