Ero sivun ”Palloaberraatio” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
pEi muokkausyhteenvetoa
interwiki ym
Rivi 1: Rivi 1:
'''Palloaberraatio''' on [[ilmiö]] jossa [[valo]] heijastuu yksikerroksisessa linssissä kaarevien reunapintojen läpi ja taittuu eri lailla kuin linssin keskiosan kautta kulkeva valo. Tämä aiheuttaa reunakuvan sumenemista ja väärävärisyyttä sekä valon spektrin hajoamista joka on haitallista varsinkin valokuvaamisessa. Aberraatiota torjutaan hiomalla objektiiviin toinen linssi ja sitä kutsutaan akromaatiksi. Erittain hintavissa ja kalleimmissa ja varsinkin tieteellisissä instrumenteissa käytetään kolminkertaista lasia ja näitä linssejä kutsutaan apokromaateiksi
'''Palloaberraatio''' on ilmiö, jossa [[valo]] heijastuu yksikerroksisessa [[linssi (optiikka)|linssissä]] kaarevien reunapintojen läpi ja [[taittuminen|taittuu]] eri lailla kuin linssin keskiosan kautta kulkeva valo. Tämä aiheuttaa reunakuvan sumenemista ja väärävärisyyttä sekä valon [[spektri]]n hajoamista, joka on haitallista varsinkin [[valokuvaus|valokuvaamisessa]]. Aberraatiota torjutaan hiomalla objektiiviin toinen linssi ja sitä kutsutaan [[akromaatti|akromaatiksi]]. Erittain hintavissa ja kalleimmissa ja varsinkin tieteellisissä instrumenteissa käytetään kolminkertaista lasia ja näitä linssejä kutsutaan [[apokromaatti|apokromaateiksi]].

{{Tynkä}}
{{Tynkä}}
[[Luokka:Optiikka]]

[[ca:Aberració esfèrica]]
[[cs:Sférická aberace]]
[[da:Sfærisk aberration]]
[[en:Spherical aberration]]
[[es:Aberración esférica]]
[[fr:Aberration sphérique]]
[[it:Aberrazione sferica]]
[[hu:Szférikus aberráció]]
[[nl:Sferische aberratie]]
[[pl:Aberracja sferyczna]]

Versio 1. toukokuuta 2007 kello 17.10

Palloaberraatio on ilmiö, jossa valo heijastuu yksikerroksisessa linssissä kaarevien reunapintojen läpi ja taittuu eri lailla kuin linssin keskiosan kautta kulkeva valo. Tämä aiheuttaa reunakuvan sumenemista ja väärävärisyyttä sekä valon spektrin hajoamista, joka on haitallista varsinkin valokuvaamisessa. Aberraatiota torjutaan hiomalla objektiiviin toinen linssi ja sitä kutsutaan akromaatiksi. Erittain hintavissa ja kalleimmissa ja varsinkin tieteellisissä instrumenteissa käytetään kolminkertaista lasia ja näitä linssejä kutsutaan apokromaateiksi.

Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.