Ero sivun ”Sean MacDiarmada” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Suomennettu englanninkielisestä Wikipediasta
 
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Seán MacDiarmada''' tai Seán Mac Diarmada ([[Englannin kieli|englanniksi]] John MacDermott, 28. helmikuuta 1883 - 12. toukokuuta 1916) oli yksi [[pääsiäskapina]]n johtajista [[Irlanti|Irlannissa]].
'''Seán MacDiarmada''', tai Seán Mac Diarmada ({{k-en|John MacDermott}}), (s. [[28. helmikuuta]], [[1883]] - k. [[12. toukokuuta]], [[1916]]) oli yksi [[Irlanti|Irlannin]] [[pääsiäskapina]]n johtajista.


Mac Diarmada syntyi [[Kiltyclogher]]issa [[Leitrimin kreivikunta|Leitrimin kreivikunnassa]], jossa hän kouluttautui [[Irish Christian Brothers]]issa. Vuonna 1908 hän muutti [[Dublin]]iin, jo siihen aikaan hänellä oli yhteyksiä useaan irlantilaiseen separatisti- ja kulttuuriliikkeeseen, mm. [[Sinn Féin]]iin, [[IRA|IRB]]:hen ja [[Gaelic League]]en. Hänet nimitettiin pian tämän jälkeen IRB:n korkeimpaan neuvostoon.
MacDiarmada syntyi Kiltyclogherissa [[Leitrimin kreivikunta|Leitrimin kreivikunnassa]], jossa hän kouluttautui Irish Christian Brothersissa. Vuonna [[1908]] hän muutti [[Dublin]]iin, ja jo siihen aikaan hänellä oli yhteyksiä useaan irlantilaiseen separatisti- ja kulttuuriliikkeeseen kuten [[Sinn Féin]]iin, [[IRA|IRB]]:hen ja [[Gaelic League]]en. Hänet nimitettiin pian IRB:n korkeimpaan neuvostoon.


Vuonna 1910 hänestä tuli radikaalin sanomalehden, Irish Freedomin, johtaja jonka hän perusti yhdessä [[Bulmer Hobson]]in ja [[Denis McCullough]]in kanssa. Hänestä tuli siis kansallinen organisoija IRB:lle ja veteraaninationalisti [[Tom Clarke]] otti tämän oppipojakseen. Vuosien varrela näistä kahdesta tuli lähes erottamattomat. Hiukan tämän jälkeen Mac Diarmada sairastui [[polio]]on ja joutui kävelemään kävelykepin kanssa.
Vuonna [[1910]] MacDiarmadasta tuli radikaalin sanomalehden Irish Freedomin johtaja. Hän oli myös yksi lehden perustajista. Muut perustajat olivat Bulmer Hobsonin ja Denis McCullough. MacDiarmadasta tuli siis kansallinen organisoija IRB:lle, ja veteraaninationalisti Tom Clarke otti hänet oppipojakseen. Vuosien varrella näistä kahdesta tuli lähes erottamattomat. Hieman oppipojaksi pääsynsä jälkeen MacDiarmada sairastui [[polio]]on ja joutui kävelemään kävelykepin kanssa.


Marraskuussa 1913 Mac Diarmada oli yksi Irish Volunteersin pysyvistä jäsenistä ja pyrki uupumattomasti ajamaan järjestä IRB:n valvonnan alaisuuteen. Toukokuussa 1915 Mac Diarmada pidätettiin Tuamissa Galwayn kreivikunnassa, [[Defense of the Realm Act]]in nojalla koska tämä kritisoi brittiarmeijan värväystä vastaan. Mac Diarmada kuitenkin vapautettiin syyskuussa jolloin hän liittyi IRB:n salaiseen sotilaskomiteaan, joka suunnitelmi pääsiäiskapinaa. Mac Diarmada ja Clarke olivat suurimmassa vastuussa pääsiäskapinasta.
Marraskuussa vuonna [[1913]] MacDiarmada oli yksi Irish Volunteersin pysyvistä jäsenistä ja pyrki uupumattomasti ajamaan järjestystä IRB:n valvonnan alaisuuteen. Toukokuussa vuonna [[1915]] MacDiarmada pidätettiin Tuamissa [Galway]]n kreivikunnassa Defense of the Realm Actin nojalla hänen kritisoituaan brittiarmeijan värväystä. MacDiarmada kuitenkin vapautettiin syyskuussa, jolloin hän myös liittyi IRB:n salaiseen sotilaskomiteaan, joka suunnitteli pääsiäiskapinaa.


Raajarikkoisuutensa takia Mac Diarmada otti pääasiassa osaa vain pieniin taisteluihin pääsiäisviikolla ja piti majaa kapinaallisten päämajassa, Dublinin pääpostitoimistossa (GPO). Kapinaallisten antauduttua Mac Diarmada pääsi lähes pakenemaan teloitustaan piiloutumalla suureen vankien ruumiskasaan, hänet kuitenkin tunnistettiin ja teloitettiin ampumalla 12. toukokuuta 33-vuotiaana. Brittiläinen upseeri Lee-Wilson, joka tunnisti ja määräsi tämän teloitettavaksi ennemmin kuin vangittavaksi, tapettiin myöhemmin Irlannin itsenäisyyssodan yhteydessä Corkissa [[Michael Collins]]in käskystä.
MacDiarmada ja Clarke olivat suurimmassa vastuussa pääsiäskapinasta, mutta raajarikkoisuutensa takia MacDiarmada otti pääasiassa osaa vain pieniin taisteluihin pääsiäisviikolla. Hän piti majaa kapinallisten päämajassa Dublinin pääpostitoimistossa (GPO). Kapinallisten antauduttua MacDiarmada pääsi pakenemaan teloitustaan piiloutumalla suureen vankien ruumiskasaan, mutta hänet kuitenkin tunnistettiin ja teloitettiin ampumalla [[12. toukokuuta]]. Hän oli 33-vuotias. Brittiläinen upseeri Lee-Wilson, joka tunnisti ja määräsi tämän teloitettavaksi ennemmin kuin vangittavaksi, tapettiin myöhemmin Irlannin itsenäisyyssodan yhteydessä [[Cork]]issa [[Michael Collins]]in käskystä.


Dublinissa on nimetty katu Mac Diarmadan mukaan, Seán MacDermott Street. [[Sligo]]ssa on myös Mac Diarmada rautatieasema ja Carrick-on-Shannonissa Gaelic Atheletic Associationin stadionin nimi on Páirc Seán Mac Diarmada.
Dublinissa on MacDiarmatin mukaan nimetty katu Seán MacDermott Street. Sligossa on myös MacDiarmada–rautatieasema, ja Carrick-on-Shannonissa Gaelic Atheletic Associationin stadionin nimi on Páirc Seán MacDiarmada.


[[Luokka:Irlantilaiset henkilöt]]
[[Luokka:Irlantilaiset henkilöt]]

Versio 30. maaliskuuta 2007 kello 14.55

Seán MacDiarmada, tai Seán Mac Diarmada (engl. John MacDermott), (s. 28. helmikuuta, 1883 - k. 12. toukokuuta, 1916) oli yksi Irlannin pääsiäskapinan johtajista.

MacDiarmada syntyi Kiltyclogherissa Leitrimin kreivikunnassa, jossa hän kouluttautui Irish Christian Brothersissa. Vuonna 1908 hän muutti Dubliniin, ja jo siihen aikaan hänellä oli yhteyksiä useaan irlantilaiseen separatisti- ja kulttuuriliikkeeseen kuten Sinn Féiniin, IRB:hen ja Gaelic Leagueen. Hänet nimitettiin pian IRB:n korkeimpaan neuvostoon.

Vuonna 1910 MacDiarmadasta tuli radikaalin sanomalehden Irish Freedomin johtaja. Hän oli myös yksi lehden perustajista. Muut perustajat olivat Bulmer Hobsonin ja Denis McCullough. MacDiarmadasta tuli siis kansallinen organisoija IRB:lle, ja veteraaninationalisti Tom Clarke otti hänet oppipojakseen. Vuosien varrella näistä kahdesta tuli lähes erottamattomat. Hieman oppipojaksi pääsynsä jälkeen MacDiarmada sairastui polioon ja joutui kävelemään kävelykepin kanssa.

Marraskuussa vuonna 1913 MacDiarmada oli yksi Irish Volunteersin pysyvistä jäsenistä ja pyrki uupumattomasti ajamaan järjestystä IRB:n valvonnan alaisuuteen. Toukokuussa vuonna 1915 MacDiarmada pidätettiin Tuamissa [Galway]]n kreivikunnassa Defense of the Realm Actin nojalla hänen kritisoituaan brittiarmeijan värväystä. MacDiarmada kuitenkin vapautettiin syyskuussa, jolloin hän myös liittyi IRB:n salaiseen sotilaskomiteaan, joka suunnitteli pääsiäiskapinaa.

MacDiarmada ja Clarke olivat suurimmassa vastuussa pääsiäskapinasta, mutta raajarikkoisuutensa takia MacDiarmada otti pääasiassa osaa vain pieniin taisteluihin pääsiäisviikolla. Hän piti majaa kapinallisten päämajassa Dublinin pääpostitoimistossa (GPO). Kapinallisten antauduttua MacDiarmada pääsi pakenemaan teloitustaan piiloutumalla suureen vankien ruumiskasaan, mutta hänet kuitenkin tunnistettiin ja teloitettiin ampumalla 12. toukokuuta. Hän oli 33-vuotias. Brittiläinen upseeri Lee-Wilson, joka tunnisti ja määräsi tämän teloitettavaksi ennemmin kuin vangittavaksi, tapettiin myöhemmin Irlannin itsenäisyyssodan yhteydessä Corkissa Michael Collinsin käskystä.

Dublinissa on MacDiarmatin mukaan nimetty katu Seán MacDermott Street. Sligossa on myös MacDiarmada–rautatieasema, ja Carrick-on-Shannonissa Gaelic Atheletic Associationin stadionin nimi on Páirc Seán MacDiarmada.