Sean MacDiarmada

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sean MacDiarmada

Seán MacDiarmada, tai Seán Mac Diarmada (engl. John MacDermott), (28. helmikuuta 1883 Kiltyclogher, Leitrimin kreivikunta12. toukokuuta 1916 Dublin) oli yksi Irlannin pääsiäiskapinan johtajista.

MacDiarmada syntyi Leitrimin Kiltyclogherissa, jossa hän kouluttautui Irish Christian Brothersissa. Vuonna 1908 hän muutti Dubliniin, ja jo siihen aikaan hänellä oli yhteyksiä useaan irlantilaiseen separatisti- ja kulttuuriliikkeeseen kuten Sinn Féiniin, IRB:hen ja Gaelic Leagueen. Hänet nimitettiin pian IRB:n korkeimpaan neuvostoon.

Vuonna 1910 MacDiarmadasta tuli radikaalin sanomalehden Irish Freedomin johtaja. Hän oli myös yksi lehden perustajista. Muut perustajat olivat Bulmer Hobson ja Denis McCullough. MacDiarmadasta tuli siis kansallinen organisoija IRB:lle, ja veteraaninationalisti Tom Clarke otti hänet siipiensä suojaan. Vuosien varrella näistä kahdesta tuli lähes erottamattomat. Hieman myöhemmin MacDiarmada sairastui polioon ja joutui kävelemään kävelykepin kanssa.

Marraskuussa vuonna 1913 MacDiarmada oli yksi Irlannin vapaaehtoisjoukkojen (Irish Volunteers) pysyvistä jäsenistä ja pyrki uupumattomasti ajamaan järjestystä IRB:n valvonnan alaisuuteen. Toukokuussa 1915 MacDiarmada pidätettiin Tuamissa, Galwayn kreivikunnassa Defense of the Realm Actin nojalla hänen kritisoituaan brittiarmeijan värväystä. MacDiarmada kuitenkin vapautettiin syyskuussa, jolloin hän myös liittyi IRB:n salaiseen sotilaskomiteaan, joka suunnitteli pääsiäiskapinaa.

MacDiarmada ja Clarke olivat suurimmassa vastuussa pääsiäiskapinasta, mutta raajarikkoisuutensa takia MacDiarmada otti pääasiassa osaa vain pieniin taisteluihin pääsiäisviikolla. Hän piti majaa kapinallisten päämajassa Dublinin pääpostitoimistossa (GPO). Kapinallisten antauduttua MacDiarmada pääsi pakenemaan teloitustaan piiloutumalla suureen vankien ruumiskasaan, mutta hänet kuitenkin tunnistettiin ja teloitettiin ampumalla 12. toukokuuta. Hän oli 33-vuotias. Brittiläinen upseeri Lee-Wilson, joka tunnisti ja määräsi tämän teloitettavaksi ennemmin kuin vangittavaksi, tapettiin myöhemmin Irlannin itsenäisyyssodan yhteydessä Corkissa Michael Collinsin käskystä.

Dublinissa on MacDiarmatin mukaan nimetty katu Seán MacDermott Street. Sligossa on myös MacDiarmadan rautatieasema,[1] ja Carrick-on-Shannonissa Gaelic Atheletic Associationin stadionin nimi on Páirc Seán MacDiarmada.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mac Diarmada Railway Station - Sligo Sligo Town. Viitattu 24.6.2016.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Seán Mac Diarmada