Ero sivun ”Delfiini (täsmennyssivu)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
pEi muokkausyhteenvetoa
Linnea (keskustelu | muokkaukset)
siiretty tekstit Delfiinit -artikkeliin, tästä täsmennyssivu kunnes joku kirjoittaa tavallisesta delfiinistä
Rivi 1: Rivi 1:
:''[[Delfiini (tähdistö)|Delfiini]] on myös tähdistö (''Delphinus'').
----
----

[[Kuva:Tursiops_truncatus_head.jpg|right|thumb|250px|Pullonokkadelfiini ''(Tursiops truncatus)'']]
'''Delfiini''' voi tarkoittaa:
'''Delfiini''' voi tarkoittaa:


#[[Delfiinit|Delfiinien heimoon]] (''Delphinidae'') kuuluvia lajeja.
# [[Delfiinit|Delfiinien heimoon]] (''Delphinidae'') kuuluvia lajeja.
#[[Varsinaiset delfiinit|Varsinaisiin delfiineihin]] (''Delphininae'') ja [[Jokivalaidensukuiset valaat|jokivalaiden sukuisiin]] (''Platanistoidea'') kuuluvia lajeja.
# [[Varsinaiset delfiinit|Varsinaisiin delfiineihin]] (''Delphininae'') ja [[Jokivalaidensukuiset valaat|jokivalaiden sukuisiin]] (''Platanistoidea'') kuuluvia lajeja.
# Joitakin [[Pyöriäiset|pyöriäisiin]] (''Phocoenidae''), [[Maitovalaat|maitovalaisiin]] (''Monodontidae'') tai [[delfiinit|delfiinien heimoon]] (''Delphinidae'') kuuluvia lajeja. Delfiinien heimoon kuuluu 32 eri lajia, pyöriäisiin 6 ja maitovalaisiin 2 lajia.
# Joitakin [[Pyöriäiset|pyöriäisiin]] (''Phocoenidae''), [[Maitovalaat|maitovalaisiin]] (''Monodontidae'') tai [[delfiinit|delfiinien heimoon]] (''Delphinidae'') kuuluvia lajeja. Delfiinien heimoon kuuluu 32 eri lajia, pyöriäisiin 6 ja maitovalaisiin 2 lajia.
# Lajeja (tavallinen) [[delfiini (Delphinus delphis)]] tai [[pullonokkadelfiini]].
# Lajeja (tavallinen) [[delfiini (Delphinus delphis)]] tai [[pullonokkadelfiini]].
# [[Delfiini (tähdistö)|Delfiini]] on myös tähdistö (''Delphinus'').


{{täsmennyssivu}}
[[Pyöriäiset]] eivät kuulu delfiinien heimoon, vaikka ne ovatkin delfiininsukuisia. [[miekkavalas|Miekkavalaat]] (''Orcinus orca'') kuuluvat delfiineihin, mutta niitä nimitetään puhekielessä tavallisesti valaiksi. TV-ohjelmien ja [[delfinaario]]iden myötä pullonokkadelfiini on tullut tutuimmaksi delfiinilajiksi, jopa tutummaksi kuin tavallinen delfiini.

Delfiinien heimoon ja pyöriäisiin kuuluu 40 eri lajia. Niiden koot vaihtelevat 1,2 metristä ja 40 kg:n painosta miekkavalaan 9,5 metriin ja 10 tonniin. Useimmat lajit painavat 50–200 kg. Niitä esiintyy joka puolella maailmaa, mutta ne viihtyvät parhaiten matalissa rannikkovesissä. Kaikki ovat lihansyöjiä, ja käyttävät ravinnokseen kalaa ja mustekaloja. Delfiinit ja [[apina]]t ovat ihmisen lisäksi ainoita eläimiä jotka harrastavat seksiä puhtaasti nautinnon takia.

== Älykkyys ==

Näillä vesinisäkkäillä on varsin kehittyneet [[aivot]]. Ne ovat jopa ihmisaivoja suuremmat ja kehitysasteeltaan lähes samaa luokkaa. Delfiinit voisivat olla ihmisiäkin paljon älykkäämpiä, mutta ilmeisesti niiden jatkuva hereillä oleminen ja muutaman oleellisen rakenteen puuttuminen, jotka ovat maanisäkkäillä paljon yleisemmät, jättävät delfiinit alemmalle tietoisuuden tasolle.

== Kommunikointi ==
Delfiinin tärkeimmät aistit ovat [[näköaisti|näkö-]] ja [[kuuloaisti]].
Delfiinillä on suuret [[silmä]]t jotka sijaitsevat sen suunpielien takana. Delfiini näkee hyvin sekä vedessä, että sen pinnan yläpuolella ja hämärässä ja kirkkaassa.
Delfiinin kuuloaisti on hyvin tarkka, delfiini pystyy kuulemaan jopa kymmenen kertaa korkeampia ääniä kuin ihminen, mikä johtuu siitä että [[ääni|ääniaallot]] kulkeutuvat aivan eritavoin delfiinin korvaan kuin ihmisen [[korva]]an. Delfiinillä ei ole korvanlehtiä vaan se ottaa äänen vastaan alaleukansa kautta. Delfiini pystyy myös paikantamaan äänen lähteen tarkasti.

Veden alla äänillä kommunikoiminen on viisaampaa, sillä syvällä merenpohjassa on usein pimeätä. Siksi delfinit kommunikoivatkin erilaisilla vihellysäänillä, naksutteluilla ne puolestansa paikantavat kohteita ja suunnistavat.

Sotalaivojen syvyystutkat häiritsevät delfiinejä ja muita valaita niin, että nämä joutuvat toisinaan pakenemaan kauhuissaan rannalle jopa hengenvaaran uhalla.

==Delfinaariot==

Delfinaariot ovat maailmalla yleisiä paikkoja, joissa ihmiset voivat käydä katsomassa delfiinejä ja yleensä nähdä niiden esittämiä temppuja. Suomen ainoa delfinaario sijaitsee [[Särkänniemen elämyspuisto]]ssa, [[Tampere]]ella.

Delfinaarioiden oikeutuksesta kiistellään jatkuvasti. Niiden puolustajat näkevät delfinaariot tärkeinä paikkoina, joissa ihmiset voivat tutustua delfiineihin ja oppia niistä. Delfinaarioiden ajatellaan myös suojaavan delfiinikantaa, jota kalastus on harventanut.

Delfinaarioiden vastustajien mielestä delfinaariot eivät tarjoa delfiineille luonnonmukaisia elinolosuhteita fyysisesti eivätkä sosiaalisesti, minkä katsotaan selittävän korkeita kuolleisuuslukuja ja pääosin epäonnistuneita yrityksiä saada delfiinit lisääntymään vankeudessa. Delfinaarioiden delfiinikannat eivät myöskään ole omavaraisia, vaan niitä joudutaan täydentämään villidelfiineillä.

== Myyttejä ==
[[Merimiesperinne|Merenkulkijoiden]] keskuudessa on katsottu delfiiniparvien tuottavan [[laiva]]lle hyvää [[onni|onnea]]. Delfiinin mukaan on nimetty kansainvälisiä tuotteita, joista esimerkiksi käy [[ranska]]lainen [[1960-luku|1960-luvun]] [[auto]]malli Dauphine Renault.

[[ast:Toliña]]
[[ca:Dofí]]
[[de:Delfine]]
[[en:Dolphin]]
[[es:delfín]]
[[fr:Dauphin (animal)]]
[[he:דולפין (חיה)]]
[[ja:イルカ]]
[[la:Delphinus]]
[[nl:Dolfijn]]
[[pl:Delfin (zwierzę)]]

[[luokka:nisäkkäät]]

Versio 30. huhtikuuta 2005 kello 18.16

Delfiini voi tarkoittaa:

  1. Delfiinien heimoon (Delphinidae) kuuluvia lajeja.
  2. Varsinaisiin delfiineihin (Delphininae) ja jokivalaiden sukuisiin (Platanistoidea) kuuluvia lajeja.
  3. Joitakin pyöriäisiin (Phocoenidae), maitovalaisiin (Monodontidae) tai delfiinien heimoon (Delphinidae) kuuluvia lajeja. Delfiinien heimoon kuuluu 32 eri lajia, pyöriäisiin 6 ja maitovalaisiin 2 lajia.
  4. Lajeja (tavallinen) delfiini (Delphinus delphis) tai pullonokkadelfiini.
  5. Delfiini on myös tähdistö (Delphinus).
Tämä on täsmennyssivu, joka luettelee monimerkityksisen käsitteen eri merkitykset tai useita eri henkilöitä.
Artikkelisivuja, joiden nimessä tai tekstissä lukee ”Delfiini”, voi hakea sivunnimihaulla, laajalla sivunnimihaulla tai tekstihaulla.