Jokivalaidensukuiset valaat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jokivalaidensukuiset valaat
Kiinanjokidelfiini (Lipotes vexillifer)
Kiinanjokidelfiini (Lipotes vexillifer)
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Valaat Cetacea
Alalahko: Hammasvalaat Odontoceti
Yläheimo: Jokivalaidensukuiset valaat
Platanistoidea
Heimot
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Jokivalaidensukuiset valaat Wikispeciesissä

Jokivalaidensukuiset valaat (Platanistoidea) kuuluvat valaiden (Cetacea) lahkon hammasvalaisiin (Odontoceti). Viimeisimmän luokittelun mukaan lahkoon kuuluu neljä eri sukua.[1]

Jokivalaat elävät makeavetisissä joissa. Laplatandelfiini (Pontoporia blainvillei) elää valtameressä jokisuistoissa. Se on kuitenkin luokiteltu jokivalaaksi, eikä delfiinin sukuisiin valaisiin (Delphinoidea). Kaikilla jokivalailla on pitkä ja suippo kuono. Suurin jokivalaista on Amazonissa elävä amazonindelfiini eli inia. Kaikki lajit ovat uhanalaisia. Suurin populaatio on gangesindelfiinillä, noin 1 100 yksilöä. Myös amazonindelfiinillä on vakaa populaatio.

Taksonomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokivalaisiin (heimo Platanistidae) kuuluvat gangesinvalas (Platanista gangetica gangetica) ja Induksessa elävä Platanista gangetica minor. On epäselvää ovatko nämä eri lajeja, vai saman lajin alalajeja. 1970-luvulta niitä pidettiin eri lajeina, Dale W. Rice listasi ne 1998 kuitenkin saman lajin edustajiksi. Molemmat ovat ulkonäöltään samanlaiset. Hampaat ovat näkyvissä jopa suu suljettuna. Ne ovat käytönnössä täysin sokeita ja löytävät ravintonsa kaikuluotaimen avulla. Pääasiallinen ravinto on katkaravut ja pikkukalat.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Veli-Risto Cajander et. al.: Maailman luonto: nisäkkäät 1. Porvoo: WSOY, 1998. ISBN 951-35-6493-2.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]