Ero sivun ”Rugby” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
TXiKiBoT (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 61: Rivi 61:
[[simple:Rugby football]]
[[simple:Rugby football]]
[[sr:Рагби]]
[[sr:Рагби]]
[[sv:Rugby (sport)]]
[[sv:Rugbyfotboll]]
[[uk:Регбі]]
[[uk:Регбі]]
[[zh:橄榄球]]
[[zh:橄榄球]]

Versio 4. maaliskuuta 2007 kello 19.16

Tämä artikkeli käsittelee palloilulajia, sanan muista merkityksistä katso täsmennyssivu.

Rugby (engl. 'rugby football') on yleisnimitys tietyntyyppisille palloilulajeille, jotka ovat kehittyneet Rugby Schoolissa Rugbyssä Englannin Warwicshirellä pelatusta jalkapallon esimuodosta. Tunnetuimmat rugbyn muodot ovat rugby union sekä rugby league.

Kaikille rugbylajeille yhteiset piirteet ovat soikeanmuotoinen pallo ja sääntö, joka kieltää pallon syöttämisen eteenpäin, jolloin palloa täytyy kuljettaa kantamalla, taaksepäin syöttämällä tai potkimalla sitä. Pisteidenteko tapahtuu kuljettamalla pallo vastustajan maaliviivan yli siten, että se koskettaa maata maalialueella (try), ja potkaisemalla pallo maalihaarukan läpi (goal) maalipotkusta, jonka joukkue saa tryn jälkeen, pudottamalla kesken pelin pallo maahan ja potkaisemalla siitä (pudotusmaali eli drop) tai rangaistuspotkuista. Eri maalintekotavoista annettavat pisteet vaihtelevat lajeittain.

Rugby unionin ja leaguen suurin ero on pelaajien määrä ja taklaustilanteet. Leaguessa pelaajia on 13 joukkue kohti, kun unionissa niitä on viisitoista. Kun rugby unionissa pelaajaa taklataan, peli katkaistaan ja tilanteen mukaan sitä jatketaan ruck tai maul -tilanteilla, kun taas league-säännöissä seuraa tavallinen aloitustilanne.

Aiheesta muualla

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

Malline:Link FA