Ero sivun ”Kansalliskaarti” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p l
Ism (keskustelu | muokkaukset)
p en:
Rivi 10: Rivi 10:


[[Luokka:Maanpuolustus]]
[[Luokka:Maanpuolustus]]
[[en:National Guard]]

Versio 7. tammikuuta 2007 kello 22.33

Kansalliskaarti on monissa valtioissa toimiva vapaaehtoinen maanpuolustusjärjestö. Nimitys vaihtelee oikeastaan valtioittain: Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa nimi on Kodinturva, Iso-Britanniassa vastaava Home Guard ja Yhdysvalloissa National Guard. Suomessa kansalliskaartin tehtävää hoiti vuosina 1919 - 1944 Suojeluskunta, joka lakkautettiin välirauhansopimuksen ehdoilla.

Kansalliskaartien jäsenet ovat siis vapaaehtoisia; he hankkivat perusvarustuksen monissa maissa omalla kustannuksellaan, valtio antaa aseet, ajoneuvot ja huoltotarvikkeet. Harjoituksiin kokoonnutaan viikonloppuisin ja joskus muinakin vapaa-aikoina.

Yhdysvaltain Air National Guardilla on käytössään lentoyksiköitä; sen lentäjät ovat joko harrastajia tai joskus ammattilentäjiä.

Järjestö muodostaa huomattavan reserviarmeijan; tosin sen maine sotilaina ei ole kehuttavin mahdollinen, ja tätä ovat monet elokuvantekijät käyttäneet säälittä hyväkseen.

Ensimmäiset kansalliskaartit perustettiin 1700-luvulla; nimitystä käytettiin aluksi vain Ranskassa, muualla puhuttiin miliisijoukoista.