Ero sivun ”Syväterävyysalue” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 merkki poistettu ,  14 vuotta sitten
p
kielenhuoltoa ohjelmalla AWB
p (kielenhuoltoa ohjelmalla AWB)
Aukon arvon lisäksi syväterävyysalueeseen vaikuttaa kuitenkin myös [[objektiivi]]n todellinen [[polttoväli]] ja toisaalta kohteen etäisyys kuvaajasta. Yleisinä sääntöinä voidaan pitää, että mitä lähempänä olevaa kohdetta kuvataan, sitä lyhyemmäksi syväterävyysalue muodostuu. Erityisen merkittävää tämä on [[makrokuvaus|makrokuvauksessa]], jossa kuvattaessa vain joidenkin senttien päässä olevaa kohdetta, suuremmalla aukkoarvolla syväterävyysalue voi rajoittua vain joihinkin millimetreihin. Toisaalta, kuvattaessa vaikkapa maisemaa lyhyen polttovälin laajakulma[[objektiivi]]lla, syväterävyysalue on suhteellisen helppoa saada ulottumaan kuvan etualalta äärettömään. Objektiivin polttovälin vaikutus taas ilmenee siinä, että mitä pidempi polttoväli on, sitä lyhyemmäksi syväterävyysalue jää.
 
Syväterävyysalueen hallinta on yksi valokuvauksen ilmaisukeinoja. Kohteen ollessa yksilö, kuten henkilö, lyhyen syväterävyysalueen katsotaan useimmiten kohdentavan huomion kuvan varsinaiseen kohteeseen irroittamallairrottamalla kohteen mahdollisesti häiritsevästä taustasta. Toisaalta, vaikkapa maisemakuvauksessa syväterävyysalueen odotetaan ulottuvan kuvan etualalta äärettömään, siten että kaikki kuvassa näkyvä on kunnolla tarkentunutta.
 
Käytettäessä erilaisia taskukameroita, syväterävyysalueen kunnollinen hallinnointi voi olla vaikeaa tai mahdotonta johtuen taskukameroiden objektiivien erittäin lyhyistä todellisista polttoväleistä. Järjestelmäkameroiden osalta syväterävyysalueen kunnollinen hallinnointi voi puolestaan muodostua kustannuskysymykseksi, sillä suurellakin aukolla tarkkapiirtoiset objektiivit voivat olla varsin kalliita.

Navigointivalikko