Ero sivun ”Pudasjärven kirkko” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
13 merkkiä lisätty ,  14 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
'''Pudasjärven kirkko''' on vuonna [[1781]] valmistunut ristikirkko. Se on järjestyksessä kolmas Riekinkankaalle [[Pudasjärvi (järvi)|Pudasjärven]] rantaan rakennettu kirkko. Kirkkoon mahtuu n. 700 ihmistä. Kellotapuli on kolmikerroksinen ja ulkoseinillä ovat ainoat tunnetut [[Mikael Toppelius|Mikael Toppeliuksen]] ulkomaalaukset vuosilta [[1765]]–[[1766]].
 
Kirkkopihassa on [[vapaussotaSuomen sisällissota|vapaussodansisällissodan]] taisteluissa kaatuneiden hauta sekä Pudasjärven ensimmäisen [[kirkkoherra]]n Josephus Palmannuksen ja hänen perheensä hauta. Palmannukset hukkuivat Pudasjärveen palatessaan helluntaikirkosta vuonna [[1666]].
 
Hautausmaata ympäröi 1 370 metriä pitkä katettu hirsiaita. Hautausmaan keskellä on sankarihauta-alue, jossa on taiteilija [[Paavo Tolonen|Paavo Tolosen]] tekemä sankaripatsas ja E. Anderssonin suunnittelema kivinen muistoristi. Kirkko ja hautausmaa sijaitsevat Pudasjärven rannalla [[seututie 855|seututien 855]] (Tannilan tie) varrella. Museoalue on kirkkopihan välittömässä läheisyydessä ja vanha kirkkotie kulkee kirkolta museoalueelle.
3 066

muokkausta

Navigointivalikko