Ero sivun ”Valtiopetos” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
40 merkkiä lisätty ,  15 vuotta sitten
kh + linkit + fix + mielipide pois
(l)
(kh + linkit + fix + mielipide pois)
'''Valtiopetos''' on [[rikos]], joka loukkaa valtion alueellista koskemattomuutta tai oikeudellista järjestystä. Olennainen ero [[maanpetosMaanpetos|maanpetokseen]] on se, että valtiopetoksessa rikos tehdään yhteiskuntajärjestystä vastaan toimimatta vieraan valtion hyväksi.
 
== Valtiopetos Suomessa ==
Suomessa valtiopetos on hyvin tarkkaan määritelty rikos,. jaTämän onkintakia järkevintätässä puhuaartikkelissa käsitellään yleisesti valtiopetosrikoksistavaltiopetosrikoksia eli rikoksistarikoksia [[rikoslakiRikoslaki|Rikoslain]] 13.  lukua vastaan. Näihin rikoksiin tai maanpetosrikoksiin syyllistyneet ovat tuomiota kärsiessään poliittisia vankeja, joilla on tiettyjä erioikeuksia vankilassa.
 
Suomessa valtiopetos on rikos, jolla väkivaltaa käyttämällä tai sillä uhkaamalla, oikeudettomasti pakottamalla taitaikka valtiosääntöä rikkomalla yritetään kumota tai muuttaa Suomen valtiosääntö taitaikka muuttaa valtiojärjestystä. Valtiopetokseen syyllistyy myös se, joka yrittää väkivaltaa käyttämällä tai sillä uhkailemalla syrjäyttää tasavallanTasavallan presidentin, valtioneuvoston tai eduskunnan taitaikka kokonaan tai osaksi estää niitä käyttämästä toimivaltaansa. Rikoksesta tuomitaan vähintään vuodeksi ja enintään kymmeneksi vuodeksi vankeuteen.
 
'''Törkeästä valtiopetoksesta''' tuomitaan vähintään neljäksi vuodeksi vankeuteen tai elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Valtiopetos on törkeä, jos
# rikoksentekijänä on tasavallanTasavallan presidentti, valtioneuvoston jäsen taitaikka muu valtion ylimpään poliittiseen tai sotilaalliseen johtoon kuuluva henkilö,
# rikoksen tekemiseen käytetään aseistettua joukkoa,
# rikos tehdään ihmisiä surmaamalla tai
ja rikos on kokonaisuutena törkeä.
 
'''Valtiopetoksen valmistelu''' on rikos, jossa ryhdytään valtiopetoksen tekemiseksi yhteydenpitoon vieraan vallan tai sen asiamiehen kanssa, hankitaan aseita, ampumatarvikkeita tai muita vastaavia esineitä, koulutetaan ihmisiä aseiden käyttöön taitaikka kootaan tahitai varustetaan väkeä. Myös sellainen henkilö, joka perustaa yhteenliittymän valtiosäännön väkivaltaiseksi muuttamiseksi, toimii siinä johtavassa asemassa tai, tietoisena yhteenliittymän tarkoituksesta, antaa sille merkittävää taloudellista tukea, syyllistyy valtiopetoksen valmisteluun. Rangaistus on 4  kuukaudesta 4  vuoteen vankeutta.
 
'''Laittomaan sotilaalliseen toimintaan''' syyllistyy se, joka osallistuu merkittävällä tavalla osallistuu sotilaallisesti järjestäytyneeseen yhteenliittymään, jonka tarkoituksena on vaikuttaa valtiollisiin asioihin. Myös se, joka antaa tai toimeenpanee kyseisen yhteenliittymän sotilaskoulutusta, syyllistyy tähän rikokseen. Rangaistus on sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta.
 
==Katso myös==
== Aiheesta muualla ==
*[[Maanpetos]]
*[[Rikoslaki]]
 
== Aiheesta muualla ==
* [http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1889/18890039001 Rikoslaki] valtion säädöstietopankissa Finlexissä
 
 
 
[[Luokka:Valtion kriisit]]
4 511

muokkausta

Navigointivalikko