Ero sivun ”Helsingin yliopiston kasvitieteellinen puutarha” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Thermos (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 26: Rivi 26:
[[Luokka:Helsingin yliopisto]]
[[Luokka:Helsingin yliopisto]]
[[Luokka:Kasvitieteelliset puutarhat]]
[[Luokka:Kasvitieteelliset puutarhat]]

[[es:Jardín Botánico de la Universidad de Helsinki]]

Versio 8. elokuuta 2006 kello 15.26

Kasvitieteellisen puutarhan portti

Helsingin yliopiston Kasvitieteellinen puutarha on toiminut Kaisaniemessä vuodesta 1829 asti, jonne se siirrettiin Turusta Turun palon jälkeen. Puutarhan perustamishetkenä pidetään vuotta 1678, jolloin professori Elias Tillandz perusti puutarhan Turkuun.

Helsingin Kumpulaan on rakenteilla uusi puutarha, joka avataan yleisölle vuonna 2010. Myös Kaisaniemen puutarha ja kasvihuoneet pysyvät jatkossa näyttely- ja tutkimuskäytössä.

Kaisaniemen puutarhan perusrakenteet ja ensimmäiset kasvihuoneet suunnitteli pietarilainen Franz Falderman 1830-luvulla. Nykyisistä kasvihuoneista suurin – Gustaf Nyströmin suunnittelema Palmuhuone – valmistui vuonna 1889 vanhan kasvihuoneen paikalle. Jatkosodassa puutarhaan osui kolme pommia ja kasvihuoneet rikkoutuivat. Seurauksena yhtä sypressiä ja jättilumpeen siemeniä lukuunottamatta kaikki kasvihuoneiden yli 1500 kasvitaksonia kuolivat. Nykyään kasvihuoneissa kasvaa yli 800 kasvilajia ja ulkopuutarhassa 2800 eri alkuperää olevaa kasvia.

1990-luvulla Kaisaniemen puutarhan pohjoisreunaan siirrettiin 1800-luvun puurakennuksia muualta Helsingistä.

Organisaationa Kasvitieteellinen puutarha on osa Luonnontieteellistä keskusmuseota. Se harjoittaa näyttelytoiminnan lisäksi tutkimusta, opetusta ja tieteellisten kasvikokoelmien ylläpitoa.

Helsingin Kasvimuseon päärakennus sijaitsee puutarhan alueella.

Helsingissä on toinenkin yleisölle avoin puutarha, Kaupunginpuutarha eli Talvipuutarha, Töölönlahden pohjukassa lähellä Linnanmäkeä.

Aiheesta muualla

Malline:Tynkä/Helsinki