Ero sivun ”Argumentum ad misericordiam” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
interwiki
Tietosanakirjamaisemmaksi
Rivi 8: Rivi 8:
: ''Miksi te vallankumoukselliset haluatte teloittaa [[Antoine Lavoisier|Antoine Laurent de Lavoisierin]]? Vaikka hän onkin toiminut verojenvuokraajana, hän on sentään ollut merkittävä tiedemies sekä kemisti.''
: ''Miksi te vallankumoukselliset haluatte teloittaa [[Antoine Lavoisier|Antoine Laurent de Lavoisierin]]? Vaikka hän onkin toiminut verojenvuokraajana, hän on sentään ollut merkittävä tiedemies sekä kemisti.''


Vaikka de Lavoisier olikin merkittävä tiedemies, se ei ollut puolustus sitä tosiasiaa vastaan, että hän oli toiminut koronkiskojana ja verojenvuokraajana - joskin giljotiini oli ylimitoitettu rangaistus, ja vallankumouksellisten vastaus ''Tasavalta ei tarvitse tiedemiehiä!'' puolestaan argumentointivirhe [[O sancta simplicitas]].
Vaikka de Lavoisier olikin merkittävä tiedemies, se ei ollut puolustus sitä tosiasiaa vastaan, että hän oli toiminut koronkiskojana ja verojenvuokraajana, ja vallankumouksellisten vastaus ''Tasavalta ei tarvitse tiedemiehiä!'' on puolestaan argumentointivirhe [[O sancta simplicitas]].


[[Luokka:Logiikka]]
[[Luokka:Logiikka]]

Versio 7. elokuuta 2006 kello 09.41

Argumentum ad misericordiam on argumentointivirhe, jossa pyritään vetoamaan sääliin tai empatiaan, ja perustelemaan sillä argumentointi oikeaksi. Sen yleinen kaava menee:

  1. Argumentti A herättää säälin, empatian tai ylevyyden tunteita
  2. A on siksi tosi
Marxismi perustui humanismille, ihmisarvon tunnustamiselle ja ihmistenväliselle tasa-arvolle ja sille näkemykselle, että elämä on oikeuden ja vääryyden kamppailua, jossa oikeus lopulta voittaa. Jos antaisimme marxismille vielä yhden mahdollisuuden ja tällä kertaa aivan oikeasti yrittäisimme tosissamme, kykenisimme luomaan marxilaisen ihanneyhteiskunnan.
Miksi te vallankumoukselliset haluatte teloittaa Antoine Laurent de Lavoisierin? Vaikka hän onkin toiminut verojenvuokraajana, hän on sentään ollut merkittävä tiedemies sekä kemisti.

Vaikka de Lavoisier olikin merkittävä tiedemies, se ei ollut puolustus sitä tosiasiaa vastaan, että hän oli toiminut koronkiskojana ja verojenvuokraajana, ja vallankumouksellisten vastaus Tasavalta ei tarvitse tiedemiehiä! on puolestaan argumentointivirhe O sancta simplicitas.