Ero sivun ”Syväterävyysalue” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
426 merkkiä lisätty ,  6 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
p (päivitetty kuollut linkki)
Syväterävyysalueen hallinta on yksi valokuvauksen ilmaisukeinoja. Lyhyt syväterävyysalue kohdentaa huomion kuvan varsinaiseen kohteeseen irrottamalla sen mahdollisesti häiritsevästä taustasta tai etualasta. Toisaalta esimerkiksi maisemakuvauksessa syväterävyysalueen usein odotetaan ulottuvan kuvan etualalta äärettömään siten, että kaikki kuvassa näkyvä on kunnolla tarkentunutta.
 
Syvyysterävyysalueeseen vaikuttaa ensisijaisesti objektiivin (optisen) suuaukon absoluuttinen koko (esim. senttimetreissä mitattuna). Pienissä objektiiveissa, esimerkiksi taskukokoisissa kameroissa ja älypuhelimissa, objektiivin suuaukko on erittäin pieni (vähänkään kauempana olevien kohteiden kannalta pistemäinen), ja siksi syvyysterävyysalue on hyvin suuri. Kaikille järjestelmäkameroille on saatavilla suuriaukkoisia objektiiveja, joilla pystytään saavuttamaan kapea syvyysterävyysalue. Kameran kennokoko sinänsä ei vaikuta objektiivien suuaukon absoluuttiseen kokoon, mutta yleisesti on niin, että suurempikennoisille kameroille on saatavilla suurempia objektiiveja, joiden suuaukko on suuri.
Kompaktikamerassa syväterävyysalueen hallinta voi olla vaikeaa tai mahdotonta objektiivin erittäin lyhyen polttovälin takia. Järjestelmäkameroissa syväterävyysalueen hallinta riippuu usein rahasta, sillä suurellakin aukolla tarkkapiirtoiset objektiivit voivat olla varsin kalliita.
 
==Esimerkkejä==
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko