Orjasalama

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Orjasalama on valokuvauksessa käytettävä salamavalolaite, joka välähtää automaattisesti välittömästi, kun kameran oma salama on välähtänyt. Studiokuvauksessa voidaan käyttää esimerkiksi kolmea salamavalolaitetta, joista yksi on kytketty kameran täsmäysliitäntään täsmäyskaapelilla, mutta kaksi muuta ovat fyysisesti irrallaan kamerasta. Nämä orjasalamat laukeavat heti, kun kameraan kytketty salama välähtää sulkimen avauduttua. Näin vältytään ylimääräiseltä kaapelien vetämiseltä.

Orjasalamaa voidaan käyttää myös kuvattaessa kameralla, jossa ei ole ulkoiselle salamalaitteelle omaa salamakenkää tai täsmäysliitäntää. Orjasalama sopii siis valonlähteeksi millä tahansa kameralla kuvattaessa. On kuitenkin huomattava, että kameran valotus täytyy säätää käsin manuaalitilassa (M), tai on käytettävä aukkoautomatiikkaa (Av), jolloin valitaan käsin sopiva aukko salaman teho ja kohteen etäisyys huomioiden. Kamerassa ei voida käyttää automaattitilaa, koska salama ei ymmärrä kameraa eikä näin ollen voi säätää välähdystehoaan kameran mittaustietojen perusteella. Joistakin orjasalamoista tosin löytyy muutama eri tehoasetus, joista kuvaaja voi valita kuvaustilanteeseen sopivimman.

Orjasalama voidaan kiinnittää kameraan erillisen kiskon avulla. Yleensä kisko tulee salaman mukana, mutta niitä on saatavilla myös erikseen. Salama kiinnitetään kiskoon ruuvilla ja kisko puolestaan kameran kolmijalankiinnikkeeseen. Vaihtoehtoisesti orjasalaman voi viedä kauemmas kamerasta, esimerkiksi studiokuvauksessa.

Itserakennettu orjasalama; järjestelmäkameran salama on liitetty omatekoiseen orjalaukaisimeen.

Toimintaperiaate[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Orjasalamassa on valoherkkä anturi, joka reagoi kameran salaman valoon ja laukaisee välittömästi ulkoisen salaman. Valoanturina käytetään joko fototransistoria tai fotodiodia. Nopeus riittää laukaisemaan ulkoisen salaman ajoissa jopa käytettäessä valotusaikaa 1/500 sekuntia (riippunee tosin jonkin verran kamerasta). Orjasalama on tehty reagoimaan nopeaan, riittävän voimakkaaseen valon välähdykseen, jolloin se ei laukea ympäröivän valon vaikutuksesta. On myös olemassa kameroita, jotka väläyttävät salamaa kahdesti kuvan ottamisen yhteydessä. Ensimmäisellä välähdyksellä kamera mittaa mm. valkotasapainon ja valotuksen ja vasta toisella välähdyksellä ottaa kuvan. Tällaisessa tapauksessa tavallinen orjasalama ei toimi oikein, sillä se laukeaa jo ensimmäisestä välähdyksestä, ja varsinainen kuva jää valaisematta. Orjasalama on kuitenkin mahdollista rakentaa itse, jolloin edellä mainitun ongelman pystyy kiertämään. Tällöin käytetään ns. kiikkupiiriä, joka antaa sähkösignaalin tyristorille vasta toisesta välähdyksestä. Tyristori puolestaan laukaisee salamalaitteen.

Orjasalaman hyvät ja huonot puolet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Orjasalaman pystyy vapaasti sijoittamaan kauemmaskin kamerasta, kunhan huolehtii, että salaman anturiin kohdistuu riittävän voimakas valonvälähdys kameran omasta salamasta. Yleensä vaaleista pinnoista, esimerkiksi seinistä ja katosta heijastunut valo riittää laukaisemaan orjasalaman. Salamalaitteen vapaa sijoittelu antaa mahdollisuuden valaista kohde edullisemmasta kulmasta kuin kamerassa kiinteästi kiinni olevalla salamalla. Orjasalama sopii käytettäväksi myös minkä tahansa kameran kanssa, edellyttäen että kamerassa on käsisäätömahdollisuus. Lisäksi orjasalamoiden käyttö esimerkiksi studiokuvauksessa vähentää kaapeleiden määrää.

Orjasalama ei kuitenkaan ymmärrä kameraa eikä toisin päin, jolloin kamerassa ei voida käyttää täysautomaattista valotusta eikä yleensä myöskään ohjelmoitavaa tilaa (P).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]