Ero sivun ”Tumakotelo” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Tumakotelo''' erottaa [[tuma]]n muusta [[solu]]sta ja se rakentuu kahdesta kalvokerroksesta. Tumakotelon ulkokalvo jatkuu [[endoplasmakalvosto]]na ja sisäkalvon sisäpinnalla on tuman tukirakenne eli tumalevy. Tumakotelossa on tuhansia tumahuokosia, joissa jokaisessa on glykoproteiinitulppa. Glykoproteiinitulppaa toimii valikoivana esteenä [[tumalima]]n ja [[sytoplasma]]n välillä. Se estää monia pienimolekyylisiäkin yhdisteitä pääsemästä tumaan sisälle, mutta toisaalta se päästää suuria [[lähetti-RNA]] molekyylejä ulos solusta.
'''Tumakotelo''' erottaa [[tuma]]n muusta [[solu]]sta ja se rakentuu kahdesta kalvokerroksesta. Tumakotelon ulkokalvo jatkuu [[endoplasmakalvosto]]na ja sisäkalvon sisäpinnalla on tuman tukirakenne eli [[tumalevy]]. Tumakotelossa on tuhansia tumahuokosia, joissa jokaisessa on [[glykoproteiinitulppa]]. Glykoproteiinitulppa toimii valikoivana esteenä [[tumalima]]n ja [[sytoplasma]]n välillä. Se estää monia pienimolekyylisiäkin yhdisteitä pääsemästä tumaan sisälle, mutta toisaalta se päästää suuria [[lähetti-RNA]] molekyylejä ulos solusta.


{{Tynkä/Biologia}}
{{Tynkä/Biologia}}
[[Luokka:Solubiologia]]
[[Luokka:Solubiologia]]

[[da:Kernemembran]]
[[de:Kernhülle]]
[[en:Nuclear envelope]]
[[es:Envoltura nuclear]]
[[it:Membrana nucleare]]
[[ja:核膜]]
[[pl:Błona jądrowa]]
[[pt:Envoltório nuclear]]

Versio 22. toukokuuta 2006 kello 23.20

Tumakotelo erottaa tuman muusta solusta ja se rakentuu kahdesta kalvokerroksesta. Tumakotelon ulkokalvo jatkuu endoplasmakalvostona ja sisäkalvon sisäpinnalla on tuman tukirakenne eli tumalevy. Tumakotelossa on tuhansia tumahuokosia, joissa jokaisessa on glykoproteiinitulppa. Glykoproteiinitulppa toimii valikoivana esteenä tumaliman ja sytoplasman välillä. Se estää monia pienimolekyylisiäkin yhdisteitä pääsemästä tumaan sisälle, mutta toisaalta se päästää suuria lähetti-RNA molekyylejä ulos solusta.

Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.