Ero sivun ”Puolustusvoimien urheilukoulu” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
typo
(Lakkautus uhkaa)
(typo)
'''Urheilukoulu''' on [[Suomen maavoimat|Suomen maavoimien]] joukkoyksikkö, joka kouluttaa ikäluokkansa parhaista urheilijoista tiedustelijoita sodanajan joukkoihin. Urheilukoulu sijaitsee [[Lahti|Lahdessa]] [[Hämeen rykmentti|Hämeen rykmentissä]]. Koulu on perustettu vuonna 1979, jota ennen sitä edelsivät vuodesta 1964 alkaen Kajaanissa ja Santahaminassa Helsingissä sijainneet urheilukomppaniat.
 
Suuri osa suomalaisista huippu-urheilijoista suorittaa [[asevelvollisuus Suomessa|varusmiespalveluksensa]] Urheilukoulussa. Urheilukoulu antaa varusmiehille [[tiedustelu]]koulutusta ja puolustusvoimien vakinaiselle henkilökunnalle tiedustustelu- ja liikunta-alan täydennyskoulutusta. Myös osa upseerien peruskoulutuksesta on mahdollista suorittaa koulussaUrheilukoulussa.
 
Urheilukoulussa koulutetaan tiedustelijoita [[Olavi Alakulppi|Olavi Alakulpin]] hengessä. Alakulppi oli suomalainen kaukopartiojoukoissa palvellut [[Mannerheim-ristin ritari]], joka myös voitti MM-kultaa hiihdossa [[Zakopane|Zakopanessa]] 1939. Näin hänessä yhdistyy kaksi urheilukoulun päätehtävää: vaativa tiedustelukoulutus sekä kansainväliseen menestykseen tähtäävä urheiluvalmennus.
Lahdessa on palvellut yli 4 000 urheilijaa yli 50:stä eri lajista. Urheilujoukoissa palvelleiden tapaamisia ja tapahtumia järjestää Urheilujoukkojen ja -koulun kilta.
 
Helmikuussa 2012 ilmoitettiin julkisuuteen että Urheilukoulu on tarkoitus säästösyistä lakkauttaa. Etelän varusmiesten on tarkoitus suorittaa urheilupainotteinen vm-palvelus Helsingin Santahaminen varusknnassavaruskunnassa ja pohjoisen varusmiesten Kajaann [[Kainun Prikaati]]ssa.
 
== Tunnettuja Urheilukoulun käyneitä ==
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko