Ero sivun ”Reaalipreesens” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
254 merkkiä poistettu ,  9 vuotta sitten
Korjausta: termi kotoisin Lutherin ja kumppaneiden suusta; mitään hengellistä R:ää ei ole, R terminä viittaa aina ruumin ja veren läsnäoloon. Lähde Sasse, This is my body (Concordia 2011 suom.)
p (w)
(Korjausta: termi kotoisin Lutherin ja kumppaneiden suusta; mitään hengellistä R:ää ei ole, R terminä viittaa aina ruumin ja veren läsnäoloon. Lähde Sasse, This is my body (Concordia 2011 suom.))
'''Reaalipreesenssi''' on [[kristinusko]]n ajatus, että [[Kristus|Kristuksen]] ruumis ja veri on todella läsnä [[ehtoollinen|eukaristisenehtoollis]]viinissä leivänja murtamisessa-leivässä. ([[Matteuksen evankeliumi|Matt.]] 26:26). Reaalipreesensiä koskevia teologisia määritelmiä ovat mm. katolilainen [[transsubstantiaatio]], [[konsubstantiaatio]],ja mutta joihinkinortodoksinen [[Teologia|teologisiinkonsubstantiaatio]] järjestelmiinluterilaisten kuuluutyytyessä se,pelkkään ettei asiaa määritellä tarkemmin (yleensä ort. ja lut.) Substantiaalisten määrittelyiden lisäksi on olemassa ns. hengellinen reaalipreesens (ref.), jossa Kristus on läsnäreaalipreseenssin vainuskomiseen hengellisesti,sen eiselittämisen ruumiillisestisijasta.
 
Termi on peräisin uskonpuhdistuksen ajan kiistelystä Kristuksen ruumiin ja veren läsnäolosta ehtoollisaineissa, joka sai alkunsa sveitsiläisten reformaattoreiden, [[Ulrich Zwingli]]n ja Oekolampandiuksen ryhtyessä vastustamaan luterilaisten ja myös katolilaisten kirjaimellista käsitystä Jeesuksen sanoista ''"Tämä on minun ruumiini"". <ref>Hermann Sasse, ''Tämä on minun ruumiini. Lutherin taistelu ehtoollisen reaalipreesenssin puolesta.'' Concordia 2011.</ref>
Termi on lähtöisin [[Kalvinismi|kalvinistisesta]] teologiasta, jossa sitä on käytetty ilmaisemaan Kristuksen todellista läsnäoloa siitäkin huolimatta, että tämä läsnäolo on hengellinen.<ref>[http://www.reformed.org/webfiles/antithesis/v2n2/ant_v2n2_presence.html Calvin's Doctrine of the Spiritual Presence of Christ in the Lord's Supper]. Katsottu 16.6.2011.</ref> Termi on otettu muutettuna käyttöön [[Luterilaisuus|luterilaisessa]] ja [[Katolinen_kirkko|katolisessa]] kielenkäytössä, ja on erityisen käytetty [[Pohjois-Amerikka|Pohjois-Amerikan]] katolilaisten parissa.
 
== Viitteet ==
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko