Ero sivun ”Aaronic Order” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
fix
VolkovBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.2) (Botti muokkasi: en:House of Aaron
Rivi 26: Rivi 26:
[[Luokka:Mormonismi]]
[[Luokka:Mormonismi]]


[[en:Aaronic Order]]
[[en:House of Aaron]]

Versio 23. tammikuuta 2012 kello 18.44

Aaronic Order ("Aaronin järjestys", tunnettu myös nimellä House of Aaron, "Aaronin huone") on Yhdysvalloissa toimiva uskonnollinen yhteisö, joka voidaan mahdollisesti laskea myöhempien aikojen pyhien liikkeeseen kuuluvaksi. Tämä ei kuitenkaan ole selvää, koska yhteisö ei pidä Joseph Smithiä Jumalan profeettana eikä Mormonin kirjaa pyhänä kirjoituksena. Suhde myöhempien aikojen pyhien liikkeeseen on enemmänkin historiallinen kuin teologinen.

Aaronic Orderin perusti vuonna 1942 by Maurice L. Glendenning (1891–1969), joka oli aiemmin kuulunut Myöhempien aikojen pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkkoon. Hänet kuitenkin erotettiin kirkosta, koska hän väitti saaneensa ilmestyksiä enkeli Elialta. Vuonna 1944 hän julkaisi ilmestyksensä kirjana nimeltä The Book of Elias ("Elian kirja"). 1978 julkaistiin pyhä kirjoitus nimeltä Levitical Writings ("Leeviläiset kirjoitukset"), johon kuuluvat Elian kirja, Opetuslasten kirja sekä uusia ilmoituksia.

1956 yhteisö perusti oman kommuunin EskDalen Utahiin. Kaikki kannattajat eivät kuitenkaan muuttaneet sinne, vaan osa jatkoi elämäänsä osana normaalia yhteiskuntaa. Nykyään yhteisöllä on seurakuntia EskDalessa, Partounissa ja Murrayssa, kaikki Utahissa. Kannattajia lienee tuhatkunta.

Opillisesti Aaronic Order yhdistelee elementtejä kristinuskosta ja juutalaisuudesta. Liike pitää pyhänä päivänä sapattia, lauantaita, jolloin kokoukset järjestetään. Se käyttää Jumalasta nimeä YHWH (Jahve) ja Jeesuksesta heprealaista nimeä Yeshua. Liike myös viettää osia juutalaisen vuoden uskonnollisista juhlista. Toisaalta se tunnustaa uskoa kolmiyhteiseen Jumalaan, Isään ja Poikaan ja Pyhään Henkeen. Se tunnustaa Jeesuksen Kristuksen sovitusuhrin ristillä ja esittää parannuksen, uskon, kasteen ja kättenpäällepanon evankeliumin ensimmäisiksi periaatteiksi ja avaimiksi pelastukseen.

Aaronic Order katsoo olevansa eräänlainen lopunajallinen morsiusseurakunta, joka on kutsuttu valmistamaan Kristuksen ruumista eli kirkkoa Kristuksen toiseen tulemiseen. Se katsoo Jeesuksen Kristuksen sovitustyön olevan Vanhan testamentin Aaronin pappeuden täydellinen ilmaisumuoto, ja seurakunnan olevan kutsuttu julistamaan tätä sovitusta. Näin kirkko on tullut osalliseksi Aaronin leeviläisestä pappeudesta. Kun kristikunnan täyteys on kerran liitetty osaksi Israelin kansaa, tulee myös kirkon pappeus saavuttamaan täydellisen asteensa. Tällöin kirkko tulee olemaan Israelin palvelija, joka on kutsutta siunaamaan sitä ja rukoilemaan sen puolesta.

Aaronic Orderin risti


Julkaisut

  • Baer, Hans A. The Aaronic Order - the Development of a Modern Mormon Sect, Dialogue: A Journal of Mormon Thought 12:57 [1]
  • Beeston, Blanche W. (1966). Purified as gold and silver. Caxton Printers, Ltd., Caldwell, ID.
  • Beeston, Blanche W. (1957). Now my servant; a brief biography of a first-born son of Aaron. Caxton Printers, Ltd., Caldwell, ID.
  • Conrad, Robert & The Aaronic Order. Basic Beliefs of the Aaronic Order. The Aaronic Order, Murray, UT.
  • Erickson, Ralph (1969). History and doctrinal development of the Order of Aaron. Masters Thesis, Brigham Young University.
  • Glendenning, Maurice L. (1955). Church of the First-Born, The Church of Christ, The Church of Jesus Christ, The Church of God : a treatise. Corporation of the President of the Aaronic Order, Salt Lake City, UT.
  • The Aaronic Order. (1978). Levitical Writings. Aaronic Order, EskDale, UT.

Aiheesta muualla