Ero sivun ”Semantiikka” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
EmausBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.6.4) (Botti lisäsi: kk:Семасиология
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Semantiikka''' eli '''merkitysoppi''' tutkii esimerkiksi sanojen ja ajatusten [[merkitys]]tä. Kielen merkitystä tutkiessaan se on [[kielitiede|kielitieteen]] alalaji, joka tutkii esimerkiksi [[sana]]n, [[virke|virkkeen]] tai kokonaisten tekstien merkitystä ja viittauksia. Semantiikalle oleellista ovat ilmaisujen väliset suhteet, kuten [[antonymia]], [[homonymia]], [[hyponymia]], [[meronymia]], [[polysemia]] ja [[synonymia]].
'''Semantiikka''' eli '''merkitysoppi''' tutkii esimerkiksi sanojen ja ajatusten [[merkitys]]tä. Kielen merkitystä tutkiessaan se on [[kielitiede|kielitieteen]] alalaji, joka tutkii esimerkiksi [[sana]]n, [[virke|virkkeen]] tai kokonaisten tekstien merkitystä ja viittauksia. Semantiikalle oleellista ovat ilmaisujen väliset suhteet, kuten [[antonymia]], [[homonymia]], [[hyponymia]], [[metonymia]], [[polysemia]] ja [[synonymia]].


Semantiikan lähellä on [[semiotiikka]] eli [[merkkioppi]], joka puolestaan tutkii kaikenlaisten merkkien, kuten kuvien ja symbolien merkityksiä. [[Pragmatiikka]]a pidetään joskus kielitieteellisen semantiikan osana.
Semantiikan lähellä on [[semiotiikka]] eli [[merkkioppi]], joka puolestaan tutkii kaikenlaisten merkkien, kuten kuvien ja symbolien merkityksiä. [[Pragmatiikka]]a pidetään joskus kielitieteellisen semantiikan osana.

Versio 5. lokakuuta 2011 kello 14.19

Semantiikka eli merkitysoppi tutkii esimerkiksi sanojen ja ajatusten merkitystä. Kielen merkitystä tutkiessaan se on kielitieteen alalaji, joka tutkii esimerkiksi sanan, virkkeen tai kokonaisten tekstien merkitystä ja viittauksia. Semantiikalle oleellista ovat ilmaisujen väliset suhteet, kuten antonymia, homonymia, hyponymia, metonymia, polysemia ja synonymia.

Semantiikan lähellä on semiotiikka eli merkkioppi, joka puolestaan tutkii kaikenlaisten merkkien, kuten kuvien ja symbolien merkityksiä. Pragmatiikkaa pidetään joskus kielitieteellisen semantiikan osana.

Semantiikka tutkii myös erilaisia temaattisia rooleja sekä totuusehtoja.


Tämä kieliin tai kielitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.