Ero sivun ”Superpallo” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
622 merkkiä poistettu ,  15 vuotta sitten
en wikistä
(Roskaa vai korjattava - sisältö on joka tapauksessa aivan hölynpölyä)
(en wikistä)
{{roskaa}}
'''Superpallo''', alkuperäiseltä tuotenimeltään Super Ball, myöhemmin Superball, on alun perin yhdysvaltalaisen Wham-O®-yhtiön valmistama erittäin elastinen leikkikalupallo, joka on valmistettu Zectron®-nimisestä synteettisestä kumista. Superpallon keksi kemisti Norman Stingley vapaa-ajallaan vuonna [[1965]].
 
==Patentti==
Superpallo on pallo, joka käyttää resistanssia maan kanssa hyväksi ja pomppaa lähes samaan korkeuteen kuin se resistoi maan kanssa. Superpalloja on monenlaisia, eräs tyyli tehdä superpallo on polymeroitumisreaktio. Polymeeri+lisäaine muodostaa muovin.
* Stingley, Norman H., -- US patent 3241834 -- "Highly Resilient Polybutadiene Ball" -- March 22, 1966
 
==Aiheesta muualla==
'''Valmistus'''
* [http://www.wham-o.com/content/superball.html Wham-O]
On monia tapoja tehdä superpallo. Kumin käyttö on yhä yleistä (koska se vähentää kitkavoimaa), kenties helpoin tapa/myös yleisin on etaaniliukseen lisätä alkoholia ja natriumia ja lisäys yleiseen käsitteeseen esim. oliiviöljyn tai glyserolin lisääminen saattaa parantaa ominaisuuksia ja kestävyyttä
* [http://www.superballs.com/ Superballs.com]
* [http://www.ideafinder.com/history/inventions/superball.htm Superpallon historia]
 
[[en:Super Ball]]
'''Valmistukseen sääntöjä'''
{{tynkä}}
Periaatteessa oleellisinta on pieni ilmanvastus ja kitkavoima, sen saa pienentämällä kappaleen massaa ja luomalla ilmanvastuksellisesti tehokkaan tekemällä pallosta pyöreän, eikä liian kookasta.
 
Toinen vaikuttava tekijä on aine. Aineen on pystyttävä keräämään mahdollisimman tehokkasti vastavoima maahan osumisesta. Sitä kutsutaan kitkavoimaksi. Sitä voidaan vähentää tekemällä pallonpinta tasaiseksi ja voitelemalla aine.
 
Periaatteessa paras ratkaisu superpalloksi on mahd. pieni kitkavoima, sen voi saavuttaa käyttämällä korkeaa viskoositeettiä eli kykyä vastustaa liikettä...kuitenkaan viskoositeetti ei saa olla liian suuri...
20 463

muokkausta

Navigointivalikko