Ero sivun ”Jalkapallon säännöt” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Pelastettu 1 lähde(ttä) ja merkitty 0 kuolleeksi.) #IABot (v2.0.9.3
Suomi finland fc
Merkkaukset: Tämä muokkaus on kumottu Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
Rivi 1: Rivi 1:
Suomi Finland fc
{{lähteetön|Teksti vaikuttaa siltä, että sen on joku vain kirjoittanut kuin kouluaineen. Säännöille ei ole mitään lähteitä ilmoitettu, joten tiedot voivat pitää paikkansa osittain tai ei ollenkaan.}}
'''Jalkapallon säännöt''' koostuvat 17 pykälästä. Säännöt määrittelee [[International Football Association Board]] (IFAB). Sääntöjä voidaan soveltaa eri-ikäisille [[jalkapallo]]ilijoille.


==Pelikenttä==
==Pelikenttä==

Versio 7. toukokuuta 2023 kello 07.46

Suomi Finland fc

Pelikenttä

Pelikentän mitat.

Jalkapallokentän maalialue muodostuu, kun maalipylväistä piirretään 5,5 metrin päähän (kohti sivurajaa) 5,5 metrin pituiset sivurajan kanssa saman suuntaiset janat. Nämä janat yhdistetään toisiinsa päätyrajan kanssa yhdensuuntaisella janalla. Rangaistusalue muodostuu, kun maalipylväiden sisäreunasta mitattuna piirretään 16,5 metrin päähän 16,5 metrin pituiset rajat, jotka yhdistetään päätyrajan suuntaisella janalla. 11 metrin päähän maalirajan keskipisteestä piirretään piste, jota kutsutaan rangaistuspotkupisteeksi. Tästä pisteestä piirretään 9,15 metrin säteinen ympyrä, joka merkitään näkyviin vain rangaistusalueen ulkopuolelle.

Pelikentän kulmiin sijoitetaan kulmalippu, jonka korkeus on vähintään 1,5 metriä. Lipun ympärille piirretään 1 metrin säteinen ympyrän neljännes.

Päätyrajan keskelle sijoitetaan 7,32 metrin levyinen, 2,44 metrin korkuinen maali. Maali koostuu kahdesta maalipylväästä, jotka yhdistetään poikkirimalla. Maalikehikon täytyy olla valkoinen. Pylväät saavat olla korkeintaan 12 cm paksuja. Maaliverkko on kiinnitettävä pylväisiin sekä maahan, mutta niin, että se ei häiritse maalivahtia.

Pallo

Pelivälineen eli jalkapallon täytyy olla pyöreä, tehtynä sopivasta materiaalista, ympärysmitaltaan 68–70 cm, massaltaan 410–450 g ottelun alussa sekä sen ilmanpaineen on oltava 0,6–1,1 baria merenpinnassa. Erotuomari tarkastaa pallon ennen ottelua. Palloa ei saa vaihtaa kesken pelin ilman erotuomarin lupaa.

Pelaajien lukumäärä

Jalkapallo-ottelu pelataan kahden joukkueen kesken. Kummassakin joukkueessa on 11 pelaajaa, joista yksi on maalivahti. Peliä ei saa aloittaa, jos toisessa tai kummassakin joukkueessa on alle 7 pelaajaa. Joukkueella on pelin aikana käytettävänään kolme vaihtoa ja mahdollisessa jatko-ottelussa yksi vaihto lisää. Harjoitusotteluissa voidaan tehdä useampiakin vaihtoja, jos siitä on etukäteen sovittu. Vaihtomiehiä on kilpailusäännöistä riippuen 3–7. Vaihto tapahtuu vasta, kun erotuomari on antanut luvan sille. Vaihto suoritetaan aina pelikatkon aikana. Vaihdossa pelistä tullutta pelaajaa ei saa enää vaihtaa takaisin peliin.

Pelaajien varusteet

Pelaaja ei saa käyttää mitään esineitä, jotka voivat olla vaarallisia itselleen tai muille pelaajille. Korut lasketaan näihin esineisiin. Pelaajien kuuluu käyttää hihallista paitaa, lyhyitä housuja, pelisukkia, säärisuojia sekä kenkiä. Pelaajan on käytettävä säärisuojia, jotka ovat valmistettu sopivasta materiaalista (kumi, muovi). Peliasujen värit on oltava sellaiset, että kummatkin joukkueet erottuvat toisistaan sekä erotuomareista. Samoin maalivahtien täytyy erottautua muista pelaajista. Pelivarustuksissa ei saa olla mitään poliittista, henkilökohtaista tai uskonnollista viestiä. Jos varustuksen alla käytetään alusasuja, on niiden oltava samanvärisiä peliasun kanssa.

Erotuomari

Pääartikkeli: Jalkapalloerotuomari
Kuuluisa erotuomari Pierluigi Collina.

Peliä johtaa erotuomari, jonka tehtävänä on katsoa, että pelissä noudatetaan sääntöjä. Erotuomarin apuna on kaksi avustavaa erotuomaria sekä 4. erotuomari. Tuomarin on tarkastettava, että pallo sekä pelaajien varusteet täyttävät vaatimukset. Tuomari voi katkaista pelin, jos sääntöjä rikotaan tai pelaaja on loukkaantunut. Hän myös rankaisee pelaajia tai muuta joukkueen henkilökuntaa sääntöjen rikkomisesta. Erotuomari tekee myös ottelun muistiinpanot sekä toimii ajanottajana. Tuomarin päätös on lopullinen, mutta hän voi muuttaa päätöstään, jos ei ole itse nähnyt tilannetta, mutta avustavat erotuomarit tai videoerotuomarit ovat nähneet tilanteen.

Avustavat erotuomarit ja videoerotuomarit

Avustava erotuomari osoittaa paitsiota.

Erotuomarilla on apunaan kaksi avustavaa erotuomaria, joiden tehtävänä on osoittaa, kun pallo on ylittänyt kentän rajan kokonaan, kummalla joukkueella on oikeus jatkaa peliä pallon ylittäessä rajan sekä paitsion. Avustava erotuomari myös ilmoittaa erotuomarille pelaajavaihdosta. Vuodesta 2017 lähtien, muun muassa maailmanmestaruuskisoissa, on otettu käyttöön videotarkistus, jota hoitavat videoerotuomarit (VAR). Videolta voidaan katsoa jälkeenpäin tarkasti maalitilanteet sekä rangaistuspotkun tuomitsemiseen ja ulosajoon johtaneet pelitilanteet. Videon avulla voidaan myös varmistaa, että henkilökohtainen rangaistus annetaan oikealle pelaajalle.

Peliaika

Tavallisesti ottelu koostuu kahdesta 45 minuutin puoliajasta, mutta ennen peliä voidaan sopia muustakin ajasta. Puoliaikojen välissä on korkeintaan 15 minuutin tauko. Puoliaikojen loppuun voidaan myös lisätä aikaa, jos pelin aikana on tapahtunut esimerkiksi vaihtoja tai loukkaantumisia. Peliajan lisäämisestä vastaa erotuomari. mahdollisen jatko-ottelun peliaika on 2 x 15 minuuttia, joiden välillä vaihdetaan kenttäpuoliskoja.

Alkupotku ja erotuomaripallo

Ottelu aloitetaan kolikonheitolla, jonka voittanut joukkue saa valita kenttäpuoliskon. Kolikonheiton hävinnyt joukkue saa alkupotkun. Kenttäpuoliskot vaihtuvat puoliajan jälkeen, ja alkupotkun suorittaa eri joukkue kuin avausjakson alussa.

Alkupotku tapahtuu, kun peli alkaa, toinen puoliaika alkaa sekä hyväksytyn maalin jälkeen. Myös jatko-ottelun sekä jatko-ottelun jälkimmäisen puolikkaan alussa suoritetaan alkupotku. Alkupotkun aikana pelaajien on oltava omalla kenttäpuoliskollaan, vastajoukkueen pelaajien on oltava myös keskiympyrän ulkopuolella. Erotuomari antaa luvan alkupotkuun, alkupotku saa suuntautua minne tahansa. Alkupotkusta saa tehdä maalin.

Peliä voidaan jatkaa erotuomaripallolla, jos peli on keskeytynyt syystä, jota ei säännöissä mainita. Tällöin erotuomari pudottaa pallon kohtaan, jossa se oli, kun peli katkaistiin. Peli jatkuu, kun pallo on koskettanut maata.

Pallo pelissä ja poissa pelistä

Pallo on poissa pelistä, jos se on ylittänyt kokonaan pääty- tai sivurajan. Sillä, onko pallo ylityshetkellään ilmassa vai maassa, ei ole merkitystä. Pallo on poissa pelistä myös, jos erotuomari on keskeyttänyt pelin. Muutoin pallo on pelissä, vaikka se osuisi kulmalippuun, maalikehyksiin tai tuomareihin.

Maalin hyväksyminen

Maali hyväksytään, kun pallo on ylittänyt kokonaan maaliviivan maalipylväiden välissä sekä poikkipylvään alta. Joukkue ei ole saanut tehdä sääntörikettä ennen maalia. Joukkue, joka on tehnyt enemmän maaleja, voittaa ottelun. Jos joukkueet ovat tehneet yhtä monta maalia tai jäävät maaleitta, ottelu päättyy tasapeliin. Jos turnauksen kilpailusäännöt edellyttävät toisen joukkueen voittoa, niin ottelu voidaan ratkaista uusintaottelulla, vierasmaalisäännöllä, rangaistuspotkukilpailulla tai jatko-ottelulla (aiemmin nimeltään jatkoaika).

Paitsio

Pelaaja on paitsiossa, jos hän on lähempänä vastustajan kenttäpuoliskon päätyrajaa kuin sekä pallo että vastajoukkueen toiseksi alin pelaaja (alin pelaaja on yleensä maalivahti). Pelaaja ei kuitenkaan ole paitsiossa, jos hän on omalla kenttäpuoliskollaan tai samalla linjalla vastajoukkueen toiseksi alimman pelaajan kanssa. Paitsiota ei myöskään tuomita, jos paitsiossa oleva pelaaja saa pallon suoraan maalipotkusta, rajaheitosta tai kulmapotkusta. Paitsio tuomitaan, jos paitsiossa oleva pelaaja vaikuttaa peliin, vastustajiin tai saa hyötyä asemastaan. Paitsioasema tuomitaan syöttöhetken perusteella. Paitsioasemaan vaikuttavat kaikki muut ruumiinosat paitsi kädet. Paitsiosta seuraa epäsuora vapaapotku, joka annetaan sieltä missä paitsio tapahtuu.

Kielletty peli ja epäurheilijamainen käytös

Erotuomari varoittaa pelaajaa.

Kun pelaaja rikkoo sääntöjä tai käyttäytyy epäurheilijamaisesti, tuomitaan erilaisia sanktioita. Yleisin sanktio on vapaapotku, joita on kahdenlaisia: epäsuoria sekä suoria vapaapotkuja (kts. vapaapotku). Suora vapaapotku tuomitaan, jos pelaaja rikkoo vastapelaajaa potkaisemalla tai yrittämällä potkaista, kamppaamalla tai yrittämällä kampata, hyppäämällä vastapelaajan päälle, rikkomalla vastapelaajaa muutoin kuin jaloin, lyömällä tai yrittämällä lyödä, työntämällä tai taklaamalla. Samoin, jos pelaaja pitää vastapelaajan paidasta kiinni, pelaa palloa kädellään tai sylkee vastapelaajan päälle, tuomitaan suora vapaapotku. Jos rike tapahtuu rangaistusalueen sisällä, tuomitaan rikotulle joukkueelle rangaistuspotku, jos tuomittavana on suora vapaapotku. Epäsuora vapaapotku tuomitaan, jos maalivahti pitää palloa käsissään yli kuusi sekuntia tai vapautettuaan pallon käsistään koskee palloa käsillään uudestaan ilman, että muu pelaaja on käynyt koskemassa siihen. Samoin, jos maalivahti koskee käsin palloon, kun kanssapelaaja on potkaisemalla syöttänyt sen hänelle tai heittänyt sen rajaheitosta maalivahdille. Epäsuora vapaapotku voidaan tuomita myös, jos pelaaja pelaa vaarallisella tavalla, estää vastustajan etenemisen ilman fyysistä kontaktia, estää maalivahtia vapauttamasta palloa peliin käsistään.

Erotuomari voi varoittaa pelaajaa näyttämällä hänelle keltaista korttia. Jos pelaaja saa kaksi keltaista korttia ottelun aikana, niin pelaaja ajetaan pois kentältä eli hänelle näytetään punaista korttia. Punainen kortti voidaan antaa pelaajalle myös suoraan. Pelaajalle annetaan keltainen kortti, jos hän toistuvasti rikkoo sääntöjä, käyttäytyy epäurheilijamaisesti, osoittaa elein ja sanoin kielteisyyden tuomarin päätökseen, viivyttää peliä, tulee kentälle ilman erotuomarin lupaa tai jättää kentän ilman erotuomarin lupaa, ei noudata annettuja etäisyyksiä kulma- ja vapaapotkun tai rajaheiton aikana. Myös vaihtopelaajia voidaan varoittaa. Pelaaja ajetaan kentältä, jos hän pelaa raakaa tai väkivaltaista peliä, sylkee vastustajan päälle, estää maalinteon tarkoituksellisesti kädellään, estää ilmeisen maalintekotilanteen rikkomalla vapaapotkun arvoisesti tai käyttää epäsoveliasta kieltä.

Jos joukkue/pelaajat saavat viisi punaista korttia ottelussa, ottelu keskeytetään ja vastustajan joukkue voittaa, oli tilanne mikä tahansa. Ottelupöytäkirjaan merkitään lopputulokseksi 3–0/0–3 jos tällainen tilanne tapahtuu.

Vapaapotku

Suorassa vapaapotkussa maali hyväksytään, jos se menee suoraan vapaapotkusta maaliin. Jos pallo menee suoraan omaan maaliin, tuomitaan vastustajalle kulmapotku. Jos maali tehdään suoraan epäsuorasta vapaapotkusta, tuomitaan vastajoukkueelle maalipotku. Erotuomari osoittaa epäsuoran vapaapotkun nostamalla kätensä suoraan ylös.

Vapaapotkussa on pallo oltava paikoillaan eikä potkaisija saa koskea palloon uudelleen ilman, että joku toinen on koskenut siihen ennen häntä.

Jos vapaapotku tuomitaan omalta puolustettavalta rangaistusalueelta, on kaikkien vastapelaajien oltava rangaistusalueen ulkopuolella ja vähintään 9,15 metrin päässä pallosta. Jos joukkueelle tuomitaan hyökkäysrangaistusalueella epäsuora vapaapotku, on vastustajien oltava vähintään 9,15 metrin päässä pallosta, paitsi jos he joutuvat ylittämään maaliviivan. Jos epäsuora vapaapotku on tuomittu maalialueella, annetaan vapaapotku maalialuetta rajaavalta päätyrajan suuntaisen viivan kohdalta, joka on lähinnä rikepaikkaa. Jos rike tapahtuu rangaistusalueen ulkopuolelta, on vastapelaajien oltava vähintään 9,15 metrin päässä pallosta. Pallo on pelissä, kun pallo lähtee liikkeelle. Jos etäisyys ei ole tarpeeksi suuri, uusitaan vapaapotku.

Rangaistuspotku

Norsunluurannikon pelaaja potkaisemassa rangaistuspotkua.

Joukkueelle tuomitaan rangaistuspotku, jos vastajoukkue on tehnyt rikkeen rangaistusalueella ja rike on suoran vapaapotkun arvoinen. Rangaistuspotkussa pallo on asetettava rangaistuspotkupisteelle, puolustavan maalivahdin on oltava ennen pallon potkaisua omalla maaliviivalla. Muiden kuin rangaistuspotkun suorittajan on asetuttava rangaistusalueen ulkopuolelle, vähintään 9,15 metrin päähän rangaistuspotkupisteestä, rangaistuspotkupisteen tason takapuolelle sekä pelikentälle. Erotuomari antaa luvan potkulle ja pallo on pelissä, kun se on potkaistu liikkeelle. Potkaisija ei saa koskea palloon uudestaan ennen kuin joku toinen pelaaja on koskenut siihen.

Rajaheitto

Rajaheitto tuomitaan, kun pallo ylittää kokonaan sivurajan. Heiton tulee suorittamaan vastajoukkueen pelaaja (eli joukkue, joka ei ole viimeisenä koskenut palloon) siitä kohdasta, mistä pallo ylitti sivurajan. Rajaheitosta ei saa tehdä maalia. Heittohetkellä on heittäjän oltava kääntynyt pelikentälle päin, kummatkin jalat maassa sivurajalla tai sivurajan ulkopuolella, pidettävä palloa kummallakin kädellä kiinni ja heitettävä pallo pään takaa ja pään yli. Heittäjä ei saa koskea palloon ennen kuin joku toinen pelaaja on koskenut siihen. Jos pelaaja rikkoo tätä sääntöä, tuomitaan vastajoukkueelle epäsuora vapaapotku. Vastapelaajien on oltava vähintään kahden metrin päässä heittäjästä. Jos heittäjä rikkoo sääntöjä, niin tuomitaan rajaheitto vastajoukkueelle.

Maalipotku

Kun pallo ylittää päätyrajan, niin että palloon on koskenut viimeisenä hyökkäävän joukkueen pelaaja, tuomitaan tällöin puolustavalle joukkueelle maalipotku. Maalipotkusta on hyväksyttävää tehdä maali. Maalipotku tulee antaa omalta maalialueelta, ja vastapelaajien täytyy olla rangaistusalueen ulkopuolella. Potkaisija ei saa koskea palloon uudelleen ennen kuin joku toinen pelaaja on koskenut siihen ennen häntä. Muutoin vastajoukkueelle tuomitaan epäsuora vapaapotku ellei koskettaminen ole tapahtunut kädellä, jolloin tuomitaan suora vapaapotku.

Kulmapotku

Sebastian Larsson antamassa kulmapotkua.

Kulmapotku tuomitaan, kun pallo on ylittänyt päätyrajan, niin että pallo on koskettanut viimeiseksi puolustavan joukkueen pelaajaa. Kulmapotkusta on hyväksyttävää tehdä maali. Kulmapotku tapahtuu kulmapotkualueelta, kentän kulmasta. Vastapelaajien tulee olla 9,15 metrin päässä kulma-alueesta. Potkaisija ei saa koskea palloon ennen kuin joku toinen pelaaja on koskenut siihen. Muuten siitä seuraa vastajoukkueelle epäsuora vapaapotku.

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jalkapallon säännöt.