Ero sivun ”Wikipedia:Tietokannan lataus” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Shmurak (keskustelu | muokkaukset)
Ak: Sivun sisältö korvattiin kokonaan toisella sisällöllä.
Merkkaukset: Sisältö korvattu Tämä muokkaus on kumottu
Rivi 1: Rivi 1:
{{softredirect|mw:Manual:Running MediaWiki on Windows}}
Kaikki Wikipedian sisältö on lisensoitu [[GNU Free Documentation License]] -lisenssillä; katso [[Wikipedia:Tekijänoikeudet]] lisätiedoksi.

Katso myös [[MediaWiki]] saadaksesi ohjelmiston, joka pyörittää Wikipediaa. Jos etsit vain tietokantaskeemaa, se on kuvattu tiedostossa [http://cvs.sourceforge.net/viewcvs.py/*checkout*/wikipedia/phpwiki/newcodebase/docs/schema.doc?rev=HEAD&content-type=text/plain schema.doc] (tekstitiedosto, ei Microsoft Word; huomatkaa IE-käyttäjät).

== Tietokantavedokset, päivitetään noin viikoittain ==

Katso http://download.wikimedia.org/ ladataksesi varmuuskopiovedokset tietokannasta. Niitä voidaan lukea [[MySQL]]-[[relaatiotietokanta|relaatiotietokannalla]] vähittäiseen analyysiin, [http://wikipedia.sourceforge.net Wikipedia-ohjelmiston] testaukseen ja sopivalla esikäsittelyllä ehkä offline-lukemiseen.

Tietokantamalli selitetään tiedostossa [http://cvs.sourceforge.net/cgi-bin/viewcvs.cgi/wikipedia/phpwiki/newcodebase/docs/schema.doc?rev=HEAD&content-type=text/vnd.viewcvs-markup schema.doc]. ''cur''-taulukot sisältävät kaikkien sivujen tämänhetkiset versiot; ''old''-taulukot sisältävät muokkaushistorian. Pakatuille vedoksille on annettu likimääräinen tiedostokoko; pakkaamattomina ne ovat huomattavasti suurempia.

Windows-käyttäjillä ei välttämättä ole [[bzip2]]-purkuohjelmaa välittömästi käytettävissä; [http://sources.redhat.com/bzip2/ Komentoriviversio bzip2:sta Windowsille] on saatavilla ilmaiseksi BSD-lisenssin alaisena. Graafinen arkistointiohjelma [http://www.7-zip.org/ 7-zip], joka myös osaa käsitellä bz2-tiedostoja, on saatavilla ilmaiseksi. MacOS X:n mukana tulee komentorivipohjainen bzip2-työkalu.

==Staattiset HTML-puuvedokset peilausta tai CD-jakelua varten==

[http://www.hut.fi/~tkarvine/tero-dump/ Terodump] on alfalaatuinen ohjelma staattisen HTML-vedoksen tekemiseksi Wikipedian tietokannasta. Esimerkkivedos:
[ftp://ftp.funet.fi/pub/doc/wikipedia/wikipedia-terodump-0.1.tar.bz wikipedia-terodump-0.1.tar.bz] ([http://myy.helia.fi/~karte/wikipedia-terodump-0.1.tar.bz Helia-peili]) – Tero

[http://www.tommasoconforti.com/wiki/ wiki2static-skripti] on kokeiluluontoinen ohjelma HTML-vedosten tekemiseen. Vedokset sisältävät myös hakutoiminnon ja kuvat (tai osan niistä). Esimerkkejä vedoksista: [http://www.tommasoconforti.com/wiki/en.20031112.text.tar.bz2 englanniksi (pelkkä teksti)] (126 MB), [http://www.tommasoconforti.com/wiki/de.20031116.complete.tar.bz2 saksaksi (täydellinen)] (167 MB), sekä [http://www.tommasoconforti.com/wiki/es.20031116.complete.tar.bz2 espanjaksi (täydellinen)] (50 MB).

Jos haluat auttaa automaattisen HTML-vedosluontitoiminnon luomisessa, ilmoita siitä (englanniksi) [[:en:Wikipedia:Mailing lists|kehittäjien postituslistalle]].

''Katso myös: [[:en:Wikipedia:TomeRaider database|TomeRaider database]] {{en}}''

----

Ethän käytä web crawleria ladataksesi suurta määrää artikkeleita. Aggressiivinen crawlaus serverillä saattaa aiheuttaa dramaattisen Wikipedian hidastumisen.

[[Luokka:Wikipedian tekninen ylläpito|{{PAGENAME}}]]

Versio 30. marraskuuta 2018 kello 15.26