Tioman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tioman
Huts on Tioman.jpg

Pulau Tioman saari

Muut nimet
Pulau Tioman
Sijainti
Merialue
Korkein kohta
Gunung Kajang, 1 038 m[1]
Pinta-ala
110 km²
Väestö
Asukasluku
Suurin kaupunki
Kampung Tekek

Pulau Tioman on noin 20 kilometriä pitkä ja noin 12 kilometriä leveä saari Malesian itärannikolla, Etelä-Kiinan meressä. Se sijaitsee noin 55 kilometriä Mersingistä koilliseen. Saaren kasvillisuus on pääosin varsin tiheää sademetsää. Saari on suurimmilta osin asumaton, mutta saarella sijaitsee kuitenkin useita kyliä, joista suurin on Kampung Tekek. Saarelle pääsee veneellä Malesian rannikolta ja Singaporesta Changin lentokentän eteläpuolelta tai lentämällä Kuala Lumpurista ja Singaporesta.[2][1]

Saaren pääelinkeino on matkailu, sillä saaren hiekkarannat ja laajat koralliriutat ovat tehneet siitä suositun matkailu- ja sukelluskohteen. Myös se, että 1970-luvulla Time-lehti valitsi saaren yhdeksi maailman kauneimmista saarista, on lisännyt saaren suosiota matkailijoiden joukossa.[2][1]

Saaren rantaviivaa

Saareen tutustuminen tapahtuu veneellä. Tiestön puuttuminen on auttanut saaren luonnon säilymistä entisessä tilassaan matkailusta huolimatta.[2] Samoin majoituksen määrä on saaren kokoon nähden edelleen rajallinen.

Tiomania ympäröi kirkas vesialue johtuen saaren sijainnista melko kaukana Malesian niemimaan itärannikosta. Tiomanin sukelluskohteista useat sijaitsevat saaren länsipuolella.[1] Kohteista erityisesti Malang Rocks ja Pulau Tulali soveltuvat myös snorklaukseen.[2] Tekekin yhteyteen on päätetty rakentaa suuri satama,milloin? jonka pelätään kasvattavan voimakkaasti saaren matkailijavirtoja ja näin tuhoavan sen luonnon, idyllisyyden ja sukelluskohteet.[3] Uloimmissa sukelluspaikoissa, jotka ovat lähellä avomerta, voi maaliskuussa nähdä valashaita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Malaysia, Singapore & Brunei, s. 292–302. Rough Guides, 2015. ISBN 978-0-24118-454-7. (englanniksi)
  2. a b c d Lehtipuu, Markus: Malesia, s. 187–196. Suomalainen Matkaopas, 2013. ISBN 978-952-9715-58-9.
  3. Kee Alfian, A.A., W.S. Wong, H. Badrul, Y. A. Affendi: Macroinvertebrate Diversity Of Kg. Tekek, Pulau Tioman Marine Park 2005. ReefBase Online Library. Viitattu 17.12.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tioman.
  • Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg Matkaopas aiheesta Tioman Wikivoyagessa (englanniksi)