Tioman

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tioman
Huts on Tioman.jpg

Pulau Tioman saari

Sijainti
Merialue
Korkein kohta
Gunung Kajang, 1 038 m
Pinta-ala
110 km²
Väestö
Asukasluku
432
Suurin kaupunki
Kampung Tekek

Pulau Tioman on 20 kilometriä pitkä ja 12 kilometriä leveä saari Malesian itärannikolla, Etelä-Kiinan meressä. Saaren kasvillisuus on pääosin varsin tiheää sademetsää. Saari on suurimmilta osin asumaton, mutta saarella sijaitsee kuitenkin kahdeksan kylää, joista suurin on Kampung Tekek. Saarelle pääsee veneellä Malesian rannikolta ja Singaporesta Changin lentokentän eteläpuolelta tai lentämällä Kuala Lumpurista ja Singaporesta.

Saaren pääelinkeino on matkailu, sillä saaren hiekkarannat ja laajat koralliriutat ovat tehneet siitä suositun matkailu- ja sukelluskohteen. Myös se, että 1970-luvulla Time-lehti valitsi saaren yhdeksi maailman kauneimmista saarista, on lisännyt saaren suosiota matkailijoiden joukossa.

Saaren rantaviivaa

Saareen tutustuminen tapahtuu veneellä. Tiestön puuttuminen on auttanut saaren luonnon säilymistä entisessä tilassaan matkailusta huolimatta. Samoin majoituksen määrä on saaren kokoon nähden edelleen rajallinen. Saaren todennäköisesti vanhin ja tunnetuin hotellimajoitus on Berjaya Tioman Resort -lomakylä saaren länsirannikolla. Puurakenteisen lomakylän yhteydessä on rannan tuntumassa golf-rata.

Tiomania ympäröi kirkas vesialue johtuen saaren sijainnista melko kaukana Malesian niemimaan itärannikosta. Tiomanin sukelluskohteista useat sijaitsevat saaren luoteisnurkalla runsaan puolen tunnin venematkan päässä. Kohteista erityisesti Malang Rocks ja Pulau Tulali soveltuvat myös snorklaukseen. Kampung Tekekin yhteyteen on päätetty rakentaa suuri satama,milloin? jonka pelätään kasvattavan voimakkaasti saaren matkailijavirtoja ja näin tuhoavan sen luonnon, idyllisyyden ja sukelluskohteet.[1] Uloimmissa sukelluspaikoissa, jotka ovat lähellä avomerta, voi maaliskuussa nähdä valashaita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kee Alfian, A.A., W.S. Wong, H. Badrul, Y. A. Affendi: Macroinvertebrate Diversity Of Kg. Tekek, Pulau Tioman Marine Park 2005. ReefBase Online Library. Viitattu 17.12.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg Matkaopas aiheesta Tioman Wikivoyagessa (englanniksi)