Timanttikoirat, turkoosit päivät

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Timanttikoirat, turkoosit päivät: Kertomuksia ilmestysten avaruuden universumista
Diamond Dogs, Turquoise Days
Alkuperäisteos
Kirjailija Alastair Reynolds
Kieli englanti
Genre tieteiskirjallisuus
Julkaistu 2003
Suomennos
Suomentaja Pirkko Talvio-Jaatinen
Kustantaja Like
Julkaistu 2005
Ulkoasu nidottu
Sivumäärä 219
ISBN 952-471-610-0
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Timanttikoirat, turkoosit päivät: Kertomuksia ilmestysten avaruuden universumista on Alastair Reynoldsin tieteiskirja, joka koostuu kahdesta tarinasta: Timanttikoirat ja Turkoosit päivät.

Timanttikoirat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Timanttikoirat kertoo retkikunnasta, joka matkustaa etäiselle planeetalle ratkaisemaan Veritornin arvoituksen. Veritorni on noin 250 metriä korkea ja sen alkuperäistä rakentajaa tai tarkoitusta ei tunneta. Ryhmä henkilöitä voi mennä torniin ja edetä siellä huoneesta toiseen ratkomalla matemaattisia ongelmia. Vääristä vastauksista seuraa hirvittäviä rangaistuksia, tai jopa kuolema. Oikealla vastauksella voi edetä seuraavaan huoneeseen tai poistua kokonaan tornista. Ryhmän edetessä tornissa ongelmat vaikeutuvat ja rangaistukset pahenevat jatkuvasti. Seurausta tai mahdollista palkintoa kaikkien ongelmien ratkaisemisesta ei tunneta. Torni on tietoinen kone, joka havaitsee mikäli haasteen sääntöjä yritetään rikkoa, ja rankaisee rikkomuksista sen mukaisesti. Erityisesti torni kieltäytyy päästämästä sisään ryhmiä, jotka kantavat mukanaan aseita, ja rankaisee ryhmiä jotka yrittävät ottaa näytteitä tornista.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Retkikunnan perustaja on Roland Childe. Hän kokoaa seurueen, joka koostuu toinen toistaan älykkäämmästä ja nerokkaammasta henkilöstä. Richard Swift on Childen vanha ystävä joka on erilaisista ongelmista kiinnostunut ja pitää ongelmienratkaisua itseisarvona. Tarina on kerrottu Swiftin näkökulmasta. Celestine on matemaattinen nero, joka on saanut taitonsa lahjaksi mielenmuovaajilta. Hirz on menestynyt tietokonehakkeri, informaatikko ja vakoilija. Forqueray on retkikunnan aluksen kapteeni, ja tohtori Trintignant toimii retkikunnan lääkärinä.

Turkoosit päivät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turkoosit päivät kertoo siirtokunnasta planeetalla, jonka merellä asustelee mielenmuovaajia. Mielenmuovaajat ovat eliöitä, jotka elävät suurina muodostelmina merellä. Ne pystyvät sulauttamaan itseensä ajatukset ja mielen miltä hyvänsä oliolta joka ui meressä. Mielenmuovaajat tallettavat olioiden, ja ihmisten, ajatuksia suuriin biologisiin muisteihinsa, ja vastalahjaksi antavat joitakin tietoa takaisin niille, jotka uivat meressä. Tarinan päähenkilö Naqi johtaa suurta tutkimusprojektia mielenmuovaajista, kun planeetalle saapuu uusi tutkimusryhmä avaruusaluksella. Uusi tutkimusryhmä esittää olevansa kiinnostunut Naqin projektista, mutta todellisuudessa heidän motiivinsa onkin täysin erilainen. Aidon motiivin sivuilmiönä koko planeetan turvallisuus vaarantuu.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Reynolds, Alastair: Timanttikoirat, turkoosit päivät: Kertomuksia ilmestysten avaruuden universumista. (Diamond dogs, turquoise days, 2003.) Suomentanut Pirkko Talvio-Jaatinen. Like scifi. Helsinki: Like, 2005. ISBN 952-471-610-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]