Tikkaat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusanat ”Tikas” ja ”Tikapuut” ohjaavat tänne. Tikas on myös opetusmalli. Tikapuut on myös Jonna Tervomaan kappale.
Tikapuut
Kotikäyttöön tarkoitetut siirrettävät tikkaat

Tikkaat eli tikapuut ovat rakenne, jota käytetään kiipeämiseen. Yleensä tikapuut koostuvat vaakasuuntaisista puolamaisista askelmista, jotka ovat kiinni yhdessä tai kahdessa pystytuessa. Pystytukina voivat toimia myös riippuvat köydet tai ketjut. Tikkaat voivat tosin muodostua myös suoraan seinästä ulkonevista puolamaisista askelmista, jolloin erillistä pystytukea ei tarvita.

Tikkaita on kolmentyyppisiä: seinään tai vastaavaan pintaan kiinteästi asennettuja, ylhäältä riippuvia (esimerkiksi köysitikkaat) sekä irrallisia, liikuteltavia. Viimeksi mainitut voivat olla vapaasti seisovia (yleensä A-mallisia) tai seinää vasten nojaamaan asetettavia.

Palotikkaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palotikkaat ovat lähinnä rakennuksen ulkoseinässä olevat kiinteät tikkaat, jotka mahdollistavat hätätilanteessa – kuten tulipalon aikana – poistumisen ylemmistä kerroksista ulkokautta. Ne johtavat yleensä maan pinnalta katolle saakka, joskus ikkunoiden vierestä. Joissakin malleissa tikkaat voidaan säilyttää normaalioloissa kokoon vedettyinä ylhäällä ikkunan luona ja laskea hätätilanteessa täyteen pituuteensa ulottumaan lähelle maan pintaa.

Kattotikkaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennuksen katolle kiinteästi asennettavia tikkaita voidaan käyttää huolto- ja palontorjuntatehtävissä. Tällaiset tikkaat voivat johtaa seinätikkailta katon harjalle tai myös vaakasuoraan pitkin katon harjaa.

Köysitikkaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Köydestä valmistetut tikkaat tunnetaan myös nimillä jaakopinportaat ja köysiportaat.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Facta 2001 osio 7 s. 32

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.