Tiirismaan koulu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tiirismaan koulun tunnus

Tiirismaan koulu oli Lahdessa Ursanmäellä sijainnut koulukiinteistö. Se sai nimensä paikalla ennen sijainneen tähtitornin mukaan. Tiirismaa on Etelä-Suomen korkein huippu ja se valittiin koulun nimeksi tyttökoulusta yhteiskouluksi muuttumisen yhteydessä vuonna 1970. Tyttökouluajoilta tulee myös koulun lempinimi Tipala. Kiinteistössä toimi täysiluokkainen peruskoulu ja lukio. Oppilaita oli yhteensä noin 1 000, joista lukiossa oli noin 400. Opettajia yhteensä noin 80.

Peruskoulussa oli normaalin perusopetuksen lisäksi englanninkieliset luokat ja musiikkiluokat.

Rakennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koulutalon omisti tammikuuhun 2017 asti Tyttökoulun Talo Oy ja sitä vuokrasi Lahden kaupungin Tilakeskus.[1] Kiinteistö siirtyi Lahden Kaupungin omistukseen vuonna 2017 ja se purettiin kesällä 2019.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksikerroksisen koulurakennuksen suunnitteli arkkitehti Keijo Petäjä vuonna 1963. Rakennus valmistui 1964. Vuonna 1977 Petäjä suunnitteli kotitalousluokille sekä teknisen työn luokille tilat koulun itäpuolelle. Tällöin syntyi F-siipi, jonka yläkerrassa oli kotitalousluokat ja alakerrassa teknisen työn tilat. Petäjän arkkitehtitoimisto suunnitteli myös rakennuksen pohjoispuolelle kaarevan auditorio- ja atk-luokkaosan. Vuonna 2000 valmistuivat rakennuksen luoteiskulmaan Lahden englanninkielisten luokkien tilat. Tämän laajennuksen suunnittelivat arkkitehdit Anneli Hellsten ja Seppo Markku. Myös englanninkielisten luokkien huonekalut ovat suurimmaksi osaksi heidän suunnittelemiaan, esimerkiksi tuolit, joiden selkänojiin on veistetty koulun tunnuksesta tuttu kangasvuokko.

Koulu on perustettu vuonna 1908 ja se toimi tyttökouluna vuoteen 1970 asti.[2]

Koulun nimet:

  • Lahden Suomalainen Tyttökoulu 1908–1925
  • Lahden Tyttölyseo 1925–1939
  • Lahden Yksityinen Tyttölyseo 1939–1970
  • Tiirismaan yhteiskoulu 1970–1975
  • Tiirismaan yläaste ja lukio 1975-

Sisäilma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiirismaalla todettiin olevan sisäilmaongelmia sekä kosteusvaurioita useissa tiloissa vuonna 2016.[3] Tilojen omistaja Tyttökoulun Talo-Osakeyhtiö korjasi tiloja erilaisilla remonteilla 5 miljoonalla eurolla. Esimerkiksi opiskelijat ja oppilaat joutuivat opiskelemaan parakeissa. Korjaukset eivät onnistuneet ja tilojen käyttöä rajoitettiin.[4] Koulussa A ja B-siipien kaikille luokkatiloille, kahdelle musiikkiluokalle, kahdelle kielistudiolle sekä opettajien työskentelytilalle järjestettiin korvaavat tilat 2016, ja lopulta tuli virallinen päätös rakennuksen purkamisesta.[5][6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]