Tiiliharkko

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tiiliharkko on tiilikiveä suurempi savesta ja hiekasta polttamalla valmistettu harkko. Tiiliharkko on tyypillisesti kennorakenteinen, jolloin saavutetaan materiaalin säästöä, kevyempi paino ja ennen kaikkea parempi lämmöneristyskyky harkon kennojen sulkeutuessa päistään muurauksen yhteydessä. Kennorakenne voi olla myös täytetty erityyppisillä lämmöneristeillä.

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiiliharkot valmistetaan normaalitiilen tapaan savimassasta polttamalla. Polton kovuus ja tiilen sintraantumisaste vaihtelevat valmistajakohtaisesti.

Tiiliharkkoja ei valmisteta Suomessa. Maahantuodut tiiliharkot on valmistettu Keski-Euroopassa, missä kennorakenteinen tiiliharkko on yleisesti käytetty rakennusmateriaali sekä pien- että kerrostaloissa.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiiliharkon koot ja rakenne vaihtelevat valmistajan mukaan. Harkkoja on sekä ulko- että väliseinäkäyttöön.

Leveillä, yli 40 cm vahvuisilla molemmin puolin rapatuilla tiiliharkkorakenteilla päästään ulkoseinissäkin nykyisin hyväksyttyihin U-arvoihin ilman lisälämmöneristystä.

Tiilharkon työstettävyys on tavanomaisen tiilen luokkaa; harkkoa voidaan esimerkiksi katkoa. Rakenne limitetään muiden harkkorakenteiden tapaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiiliharkkojen maahantuojia ja valmistajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.