Tietoyhteiskuntaneuvosto

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tietoyhteiskuntaneuvosto oli Suomen valtioneuvoston 4. syyskuuta 2003 asettama määräaikainen elin, joka toimi Matti Vanhasen ensimmäisen hallituskauden loppuun vuoteen 2007.[1] Tietoyhteiskuntaneuvoston asettamisesta sovittiin Vanhasen hallitusohjelmassa ja se korvasi aikaisemman tietoyhteiskunta-asiain neuvottelukunnan. Neuvoston puheenjohtajana toimi pääministeri Matti Vanhanen.

Valtioneuvoston jäsenistä neuvostoon kuuluivat myös varapuheenjohtajana toiminut liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen, puolustusministeri Seppo Kääriäinen, toinen valtiovarainministeri Ulla-Maj Wideroos ja opetusministeri Antti Kalliomäki. Muut jäsenet edustivat laajasti hallinnon, elinkeinoelämän ja järjestöjen eri osapuolia.

Neuvoston tehtävänä oli toimia tietoyhteiskunnan kehittämistä ohjaavana neuvottelu- ja koordinointielimenä sekä valtion eri hallinnonalojen välillä että hallinnon, järjestöjen ja elinkeinoelämän kesken. Sen tehtävänä oli erityisesti:

  • käsitellä tietoyhteiskunnan kehittämisen päälinjauksia
  • ennakoida, seurata ja arvioida tietoyhteiskuntakehitystä ja sen vaikutuksia, mahdollisuuksia ja uhkia sekä tehdä niihin liittyviä aloitteita
  • seurata ja käsitellä tietoyhteiskuntakehitykseen liittyviä horisontaalisia aloitteita ja lainsäädäntöesityksiä sekä niiden toteutumista
  • seurata tietoyhteiskuntakehitystä koskevia kansainvälisiä asioita ja tehdä ehdotuksia Suomen toimintalinjoiksi
  • kehittää elinkeinoelämän ja hallinnon vuorovaikutusta tietoyhteiskunnan kehityshankkeissa
  • arvioida tietoyhteiskuntaohjelmaa ja sen edistymistä sekä raportoida maan tietoyhteiskuntakehityksestä hallitukselle.

Tietoyhteiskuntaneuvoston sihteeristö työsti vuotuisen raportin valtioneuvostolle Suomen tietoyhteiskuntakehityksestä yhdessä neuvoston jaostojen kanssa sekä toimi tiedonvaihdon kanavana neuvoston eri jaostojen välillä. Pääsihteerinä toimi ohjelmajohtaja Katrina Harjuhahto-Madetoja valtioneuvoston kansliasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tietoyhteiskuntaneuvosto Valtioneuvosto. Viitattu 15.11.2013.